Notícies | Sala de premsa

Tres centres educatius de Sentmenat, Girona i Manacor guanyen el concurs X(p)rimenta 2024 de vídeos sobre experiments científics

28 maig 2024 | Notícies, Sala de premsa

Temàtiques tan diverses com ara l’estudi del magnetisme, l’efecte de la resistència de l’aire en la caiguda dels cossos i la relació entre acceleració, inèrcia i velocitat, han protagonitzat els tres vídeos escolars sobre experiments científics de primària, secundària i batxillerat/cicles formatius en català guanyadors del concurs X(p)rimenta 2024. En la seva catorzena edició, aquesta iniciativa de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), ha batut record de participació, amb 33 vídeos finalistes de 214 vídeos presentats, un 42% més que en l’edició anterior.

Els premis s’han lliurat avui en un acte celebrat a l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEBE) del Campus Diagonal-Besòs de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). L’Escola Nostra Senyora del Pilar, de Sentmenat (Vallès Occidental, Barcelona), amb el vídeo “Camp magnètic”, guanya en la categoria de primària; l’Institut Ermessenda, de Girona, amb el vídeo “La poma de Newton”, obté el guardó en la de secundària; i l’IES Manacor (Mallorca), amb el vídeo “Carreres de llaunes”, ha resultat premiat en la categoria de batxillerat i cicles formatius. També s’han lliurat 12 mencions especials, 4 per categoria. En total, hi han participat 751 alumnes i 83 docents de 64 centres educatius (62 a Catalunya i 2 a les Illes Balears). El concurs audiovisual X(p)rimenta s’adreça a alumnes i a docents que vulguin fer un experiment científic i enregistrar-lo en vídeo, amb dos objectius: divulgar en català un principi científic o tecnològic vinculat al currículum dels ensenyaments de primària, secundària, batxillerat o cicles formatius, i aprendre a usar les bases del llenguatge audiovisual. Els vídeos guanyadors i mencions es podran visionar al portal web de l’FCRI Recerca en Acció, i al seu canal de YouTube. X(p)rimenta 2024 compta amb el patrocini d’Ercros i Telstar.

Contacte Premsa

Miquel Àngel Guadalupe
Cap de Premsa
mguadalupe@fundaciorecerca.cat