Notícies | Sala de premsa

El president Aragonès lliura demà els Premis Nacionals de Recerca

25 octubre 2021 | Notícies, Sala de premsa

El Govern, a través de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, distingeix anualment l’activitat investigadora dels científics vinculats al país

El president de la Generalitat, Pere Aragonès Garcia, acompanyat de la consellera Recerca i Universitats, Gemma Geis Carreras, presidirà aquest dimarts, 26 d’octubre, el lliurament dels Premis Nacionals de Recerca 2020. L’acte se celebrarà al Teatre Nacional de Catalunya, a les 18 hores.

Els Premis Nacionals de Recerca, que enguany arriben a la seva 31a edició, són les màximes distincions que s’atorguen en l’àmbit de la recerca a Catalunya i amb les quals el Govern, a través de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), reconeix l’activitat investigadora dels científics vinculats al país. També es distingeix la col·laboració entre el sector públic i privat, les accions de mecenatge i la divulgació científica a través dels mitjans de comunicació..

L’acte, que conduirà la periodista Cristina Riba, comptarà amb les intervencions de la consellera de Recerca i Universitats, que donarà la benvinguda, així com del president de la Generalitat, que clourà el lliurament de premis amb un parlament.

Els guardonats d’aquesta 31a edició són:

Premi Nacional de Recerca (Ex Aequo)

Bonaventura Clotet, metge i infectòleg. Actualment és el director de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol. El guardó se li concedeix per la seva recerca d’abast internacional de més de 40 anys en el camp del VIH i malalties relacionades, que el confirma com un dels investigadors de major rellevància internacional en el desenvolupament i aplicació d’estratègies terapèutiques d’erradicació i preventives contra la sida.
Carme Torras, matemàtica especialista en robòtica i intel·ligència artificial. Actualment és professora d’investigació del CSIC i cap del grup de recerca en Percepció i Manipulació de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (CSIC-UPC). Se li atorga el Premi Nacional de Recerca 2020 per la seva investigació sobre intel·ligència artificial (IA) i robòtica assistencial. El jurat ha destacat, igualment, la seva intensa tasca de promoció de l’ètica en l’aplicació de la robòtica i la IA, contribuint a la disseminació científica d’aquestes disciplines, tant a nivell escolar i popular com en l’àmbit investigador i acadèmic.

Premi Nacional de Recerca al Talent Jove: Núria Montserrat, professora d’investigació ICREA a l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC). Està especialitzada en la recerca de cèl·lules mare pluripotents i la generació de sistemes multicel·lulars complexos per entendre el desenvolupament de malalties en humans.

Premi Nacional de Comunicació Científica: La revista de divulgació científica Mètode, de la Universitat de València, per la seva trajectòria i qualitat sostinguda de continguts i capacitat de resiliència.

Premi Nacional de Mecenatge Científic: Fundació Víctor Grífols i Lucas, per la seva intensa i continuada promoció de l’estudi, la investigació, la divulgació i el debat de la bioètica en el món de la salut humana i les ciències de la vida, ha resultat distingida en la categoria de Mecenatge Científic.

Premi Nacional al Partenariat Publicoprivat: B. Braun Surgical SAU, per la seva extensa xarxa de col·laboracions en investigació en biomaterials i desenvolupament de productes sanitaris amb les universitats catalanes.

Premi Nacional a la Creació d’Empresa de Base Científica: Centre de Regulació Genòmica (CRG), per impulsar Pulmobiotics SL, spin-off especialitzada a crear i desenvolupar nous tractaments i vacunes per a les malalties respiratòries mitjançant biologia sintètica.

L’acte serà retransmès per streaming a través del canal de YouTube de l’FCRI.

Contacte Premsa

Miquel Àngel Guadalupe
Cap de Premsa
mguadalupe@fundaciorecerca.cat