Notícies | Sala de premsa

President Aragonès: “La reconstrucció social i econòmica del país ha de passar per la recerca i la investigació”

27 octubre 2021 | Notícies, Sala de premsa

El cap de l’Executiu lliura els Premis Nacionals de Recerca 2020 i reivindica la necessitat de “seguir trencant sostres de vidre”

La consellera Geis posa en valor “l’aportació a la societat” dels investigadors i investigadores catalans

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, acompanyat de la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha encapçalat aquesta tarda l’acte de lliurament del Premis Nacionals de Recerca 2020 i ha afirmat que  “la reconstrucció social i econòmica del país” després de la pandèmia de la Covid-19 “ha de passar per la recerca i la investigació”. Els Premis Nacionals de Recerca, que enguany han arribat a la seva 31a edició, són les màximes distincions que s’atorguen en l’àmbit de la recerca a Catalunya i amb les quals el Govern, a través de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi), reconeix l’activitat investigadora dels científics vinculats al país.

Tal i com ha explicat el president de la Generalitat, de “la recerca va associada de forma indestriable a la idea de progrés” i ho ha exemplificat amb la pandèmia de la Covid-19, un context que ha evidenciat “el potencial transformador de la ciència”. En paraules del president, “si avui podem fer aquest acte presencial és gràcies a la recerca, si podem recuperar la nostra vida quotidiana és gràcies a la recerca i si avui podem tornar a recomençar és gràcies a la recerca”. “La recerca ens ha salvat”, ha conclòs.

Durant la seva intervenció, el cap de l’Executiu ha mostrat el compromís del Govern per “enfortir i modernitzar el sistema universitari català”, així com per promoure “la internacionalització del sistema de coneixement de Catalunya i vertebrar el país a través de la recerca”. En aquest sentit, ha subratllat la rellevància dels Fons Europeus Next Generation en l’impuls de la recerca científica.

El president Aragonès ha aprofitat la seva presència a l’acte per reivindicar la necessitat “de seguir trencant sostres de vidre,  també en la recerca”. En concret, ha apostat per “promocionar les carreres científiques de les dones” per tal d’aconseguir la igualtat efectiva entre homes i dones en la ciència. 

Per la seva banda, la consellera de Recerca i Universitats ha posat en valor “l’aportació a la societat” dels investigadors i investigadores i del conjunt d’actors de l’ecosistema de coneixement català i els ha encoratjar “a mantenir l’esperit curiós i innovador que caracteritza el nostre sistema de recerca”. També ha refermat el v del Govern i del Departament de Recerca i Universitats per “escoltar-vos, atendre les vostres necessitats, teixir aliances i liderar perquè junts podem arribar més lluny”.

L’acte, conduït per  la periodista Cristina Riba, ha comptat amb les intervencions de la consellera de Recerca i Universitats, així com del president de la Generalitat, que ha clos el lliurament de premis amb el seu parlament. A l’acte també hi ha assistit el conseller de Salut, Josep Maria Argimon.

Els guardonats d’aquesta 31a edició han estat:

Premi Nacional de Recerca: (Ex Aequo)

  • Bonaventura Clotet, metge i infectòleg. Actualment és el director de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol. El guardó se li concedeix per la seva recerca d’abast internacional de més de 40 anys en el camp del VIH i malalties relacionades, que el confirma com un dels investigadors de major rellevància internacional en el desenvolupament i aplicació d’estratègies terapèutiques d’erradicació i preventives contra la sida.
  • Carme Torras, matemàtica especialista en robòtica i intel·ligència artificial. Actualment és professora d’investigació del CSIC i cap del grup de recerca en Percepció i Manipulació de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (CSIC-UPC). Se li atorga el Premi Nacional de Recerca 2020 per la seva investigació sobre intel·ligència artificial (IA) i robòtica assistencial. El jurat ha destacat, igualment, la seva intensa tasca de promoció de l’ètica en l’aplicació de la robòtica i la IA, contribuint a la disseminació científica d’aquestes disciplines, tant a nivell escolar i popular com en l’àmbit investigador i acadèmic.

Premi Nacional de Recerca al Talent Jove: Núria Montserrat, professora d’investigació ICREA a l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC). Està especialitzada en la recerca de cèl·lules mare pluripotents i la generació de sistemes multicel·lulars complexos per entendre el desenvolupament de malalties en humans.

Premi Nacional de Comunicació Científica: La revista de divulgació científica Mètode, de la Universitat de València, per la seva trajectòria i qualitat sostinguda de continguts i capacitat de resiliència.

Premi Nacional de Mecenatge Científic: Fundació Víctor Grífols i Lucas, per la seva intensa i continuada promoció de l’estudi, la investigació, la divulgació i el debat de la bioètica en el món de la salut humana i les ciències de la vida, ha resultat distingida en la categoria de Mecenatge Científic.

Premi Nacional al Partenariat Publicoprivat: B. Braun Surgical SAU, per la seva extensa xarxa de col·laboracions en investigació en biomaterials i desenvolupament de productes sanitaris amb les universitats catalanes.

Premi Nacional a la Creació d’Empresa de Base Científica: Centre de Regulació Genòmica (CRG), per impulsar Pulmobiotics SL, spin-off especialitzada a crear i desenvolupar nous tractaments i vacunes per a les malalties respiratòries mitjançant biologia sintètica.

Contacte Premsa

Miquel Àngel Guadalupe
Cap de Premsa
mguadalupe@fundaciorecerca.cat