Sala de premsa

Més de 300 activitats gratuïtes i per a tots els públics apropen recerca i societat a la 22a Setmana de la Ciència

09 novembre 2017 | Sala de premsa

La 22a Setmana de la Ciència a Catalunya (SC’17), organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi), amb el suport del Departament d’Empresa i Coneixement –a través de la Secretaria d’Universitats i Recerca– i la col·laboració de Gas Natural Fenosa, Obra Social “la Caixa”, Endesa, Fundació Banc Sabadell, IberCaja Obra Social i HP, se celebrarà a partir de demà i fins el 19 de novembre. Aquest veterà programa d’activitats agrupa prop de 300 d’actes de divulgació del coneixement científic i tecnològic a més de 50 localitats catalanes.

L’SC’17 oferirà un ampli ventall d’activitats multidisciplinàries de divulgació cientificotecnològica a tot el territori català, fonamentalment conferències i taules rodones, jornades de portes obertes a centres de recerca i museus, cursos/tallers i exposicions, accessibles gratuïtament per molts diversos públics. El seu programa complet es pot consultar al web de l’FCRi. La Setmana compta amb la col·laboració de les 12 universitats de Catalunya: UB, UAB, UPC, UPF, UdG, UdL, URV, UOC, URL, UVic-UCC, UIC i UAO.

La Setmana de la Ciència compta amb el suport de nombroses institucions i entitats del sistema català de recerca i innovació (prop de 100 en aquesta edició). L’SC’17 pren com a eix temàtic central el turisme sostenible, amb motiu de la celebració de l’Any Internacional del Turisme Sostenible per al Desenvolupament, promogut per Nacions Unides, que aspira a sensibilitzar els responsables de prendre decisions i el públic en general de la contribució del turisme sostenible al desenvolupament.

Conferència inaugural de Miquel Puig i jornada sobre models de turisme

Enguany, la Setmana s’inaugura a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), el pròxim dilluns 13 de novembre (10.00 h), amb la conferència Paradoxes turístiques, a càrrec de Miquel Puig, economista i director general del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC). L’acte inaugural anirà seguit de la taula rodona El model de turisme a la Catalunya del segle XXI, organitzada per l’FCRi amb el suport de l’IEC. La taula analitzarà el present, els potencials models i la sostenibilitat futura del turisme, un sector vital per a l’economia catalana, amb la participació de científics, professionals del sector, economistes i periodistes (vegeu programa).

100 científics i 12.000 alumnes participen al Dia de la Ciència a les Escoles

Un dels grans reptes de la Setmana de la Ciència és impulsar el coneixement de la ciència i les vocacions científiques entre els estudiants d’ESO i batxillerat, els nostres investigadors del futur. Amb aquest objectiu, l’SC’17 acollirà un any més el Dia de la Ciència a les Escoles, organitzat per l’FCRi i el Departament d’Ensenyament. El dimecres 15 de novembre, 100 investigadors faran conferències divulgatives de forma simultània a centres d’educació secundària d’arreu Catalunya, amb una assistència prevista de 12.000 alumnes. Des de 2003, el Dia de la Ciència a les Escoles ha estat seguit per més de 143.000 estudiants d’ESO i batxillerat.

“Grafits urbans Dones i Ciència”, Instagram i “Passaport Científic”

Amb l’objectiu de reconèixer el paper històric i de futur de les dones científiques i fomentar les vocacions vers les ciències, en especial entre les noies, l’FCRi ha organitzat l’activitat Grafits urbans Dones i Ciència, que se celebrarà el 16 de novembre a partir de les 10.00 h davant l’edifici de l’FCRi (Pg. de Lluís Companys, 23, Barcelona, al costat de l’Arc de Triomf). Durant tot el dia, un artista professional pintarà murals dedicats a dones que han marcat moments rellevants de la ciència.
Enguany, es convoca la tercera edició del concurs fotogràfic de la Setmana de la Ciència a través d’Instagram, obert a qualsevol persona que participi en una de les activitats programades. Les imatges han de ser inèdites i s’ha de fer servir el hashtag #SC17cat i l’etiqueta @fundaciorecerca a la foto. La persona guanyadora rebrà com a premi una càmera fotogràfica i de vídeo de 360º Ricoh, empresa patrocinadora del concurs.

Els actes de l’SC’17 venen carregats de premis amb la campanya “Passaport Científic”, patrocinada per Abacus. Diferents entitats organitzadores d’activitats s’han adherit a la iniciativa, mitjançant la qual ubicaran un cartell a les seves activitats en què figurarà un codi. Els participants a l’SC’17 que assisteixin a un mínim de 3 activitats de la campanya hauran d’apuntar els codis i, després introduir-los a un formulari al web de la Setmana, participaran al sorteig de 10 lots de regals (jocs científics, telescopis, llibres i entrades a museus).

“Itineraris guiats per la Ciència i la Història”

Com a activitat singular organitzada des de la Secretaria d’Universitats i Recerca, destaquen tres Itineraris guiats per la Ciència i la Història. Dues tindran lloc per Barcelona i un per Lleida. Aquests itineraris, que duren dues hores i mitja i compten amb un guia i dramatització amb actors, permetran descobrir la ciència i la història relacionada amb ambdues ciutats (més informació: http://universitatsirecerca.gencat.cat/circuits).

El primer itinerari, Eureka! Inventors i descobridors a Barcelona (Barcelona, 11 i 12 de novembre, 11,00 h) és una ruta  pels carrers de Ciutat Vella que exposa les vides i els invents de vuit personatges lligats amb la ciència, la tecnologia i la història de la ciutat de Barcelona. Amb el suport d’un guia i les dramatitzacions d’intèrprets, l’itinerari permet descobrir el primer automòbil català, el gas Arbòs, o el submarí de Monturiol.

El segon, Lleida, la ciència mèdica a les tres cultures (Lleida, 18 de novembre, 11.00 h) proposa una ruta per la rica petjada mèdica deixada a la ciutat baixmedieval pel judaisme, l’islam i el cristianisme: sanadores o llevadores sarraïnes o jueves, metges al servei dels reis de la Corona d’Aragó, hebreus traductors de textos mèdics àrabs o algunes de les primeres dones que van accedir a la Facultat de Medicina.
 

 

Contacte Premsa

Miquel Àngel Guadalupe
Cap de Premsa
mguadalupe@fundaciorecerca.cat