Sala de premsa

El novè concurs X(p)rimenta premia els millors vídeos sobre ciències dels escolars catalans del curs 2018-2019

17 juny 2019 | Sala de premsa

Els millors 10 vídeos sobre experiments científics (3 guardonats i 7 mencions especials) produïts per escolars catalans i seleccionats entre un total de 114 treballs de centres catalans de primària, secundària i batxillerat/cicles formatius rebran els premis del concurs audiovisual X(p)rimenta als Campus del Baix Llobregat de la UPC el proper dijous 20 de juny. La iniciativa, que arriba a la seva novena edició, és organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) i l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), amb el patrocini de Turalcat (Confederació del Turisme Rural i l’Agroturisme de Catalunya).

Els vídeos premiats –produïts per grups de 2 a 5 alumnes més un professor i amb una durada de 3 minuts– mostren aspectes relacionats principalment amb la física i la química, mitjançant experiments senzills, com ara la construcció i propulsió d’un coet, en el cas dels guardonats de primària; les errades de percepció del cervell, en secundària; i la relació entre els diferents reactius i el color del foc, pel que fa al guanyador en batxillerat/cicles formatius. Els vídeos X(p)rimenta són el resultat de la col·laboració entre alumnes i professors interessats a comunicar experiments que divulguin principis científics o tecnològics interessants curricularment.

Els treballs guardonats, i els que han rebut una menció especial, es poden visionar a Recerca en Acció, portal de divulgació científica de l’FCRi que disposa de més de 140 vídeos científics integrats a la base de dades de la secció “Experimenta”. Els guardons constaran, per als alumnes, en diferents activitats ofertes per l’Associació per a la Difusió del Coneixement Científic Pèndulum; el Museu de les Matemàtiques de Catalunya (MMACA) a Cornellà de Llobregat; i els Centres Científics i Tecnològics de la Universitat de Barcelona (CCiTUB). Els alumnes amb mencions, per la seva banda, gaudiran d’entrades per visitar CosmoCaixa Barcelona.

Per als docents responsables de cada grup premiat, els socis de Turalcat, Confederació del Turisme Rural i l’Agroturisme de Catalunya, ofereixen un val per a dues persones per a efectuar una estada de cap de setmana a un dels següents allotjaments: Cal Pastor (les Garrigues), la Torre d’en Bofill (Bages) i Casa Roca (Pallars Jussà). Turalcat aplega actualment 500 allotjaments arreu Catalunya i treballa per fomentar un turisme responsable i sostenible al nostre país.

X(p)rimenta 2019 compta enguany amb el patrocini de Turalcat (Confederació del Turisme Rural i l’Agroturisme de Catalunya) i amb el suport de l’Associació Pèndulum, el MMACA i els Centres Científics i Tecnològics de la Universitat de Barcelona (CCiTUB), així com amb la col·laboració del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), l’Obra Social “la Caixa” i l’Associació “Physics!”.

L’acte de lliurament dels premis inclourà una sessió d’experiments en directe protagonitzada per Víctor Grau, professor de Didàctica de les Ciències de la Universitat de Vic-Central de Catalunya i impulsor de Physics!, i una posterior visita a Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial (EETAC-UPC).

Relació de vídeos i centres premiats:

 · Millor vídeo de primària: “Un dia a la NASA”, Escola Sant Joan Baptista (Barcelona): https://youtu.be/xkKmS5D3y2A

· Millor vídeo de secundària: “Errors del cervell”, Col·legi Canigó (Barcelona): https://www.youtube.com/watch?v=YaNNYI3pXJQ&feature=youtu.be

· Millor vídeo de batxillerat/cicles: “Focs de colors”, Institut La Mallola (Esplugues de Llobregat): https://www.youtube.com/watch?v=3j4lIYK_fCg&feature=youtu.be 

Vegeu les mencions: http://www.recercaenaccio.cat/noticies/ja-tenim-els-guanyadors-dxprimenta-2019/

Contacte Premsa

Miquel Àngel Guadalupe
Cap de Premsa
mguadalupe@fundaciorecerca.cat