Petits Talents Científics 

Tarragona

 

Edicio17_JovesCienciaEtica_FundacioRecerca

El programa d’actualització científica per a mestres d’educació infantil i primària “Petits Talents Científics” organitzat conjuntament per l’FCRI, l’Institut d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona i EduCaixa, vol fomentar l’experimentació, la indagació i la descoberta en l’aprenentatge de les ciències de l’alumnat d’educació infantil i primària.

Què s’ofereix?

Cursos d’aplicació de metodologia científica, on s’actualitzaran els coneixements científics dels assistents alhora que s’exposaran propostes d’experiments i d’altres recursos que els i les mestres podran dur a terme fàcilment a l’aula. Es tindrà especial cura dels aspectes metodològics i didàctics per tal que els continguts científiques quedin ben inserits dins un esquema pedagògic coherent. Cursos gratuïts de 20 hores de formació reconeguts pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

Curs 2023/2024

Enguany la temàtica escollida és:

Investiguem com funciona el cos humà a primària  (adreçat a docents de cicle mitjà i superior d’educació primària).

A part de ser un dels continguts clau de l’àrea de Coneixement del Medi Natural, Social i Cultural a Primària, la comprensió de com els éssers humans portem a terme les funcions vitals és un contingut especialment rellevant per tal que els nens i nenes puguin explicar d’una manera més fonamentada les decisions que cal prendre en relació a la salut personal i col·lectiva. A l’aula, implicar els alumnes en investigacions autèntiques sobre problemes relacionats amb el funcionament del cos humà hauria de perseguir l’objectiu de fer més sofisticades les explicacions que els infants desenvolupen des de molt petits sobre el funcionament del cos humà.

Objectius

La proposta Investiguem com funciona el cos humà té un doble objectiu:

– aprofundir en els models d’ensenyament de les ciències basats en la investigació autèntica dels alumnes.

– construir els coneixements científics i didàctics necessaris perquè el professorat que hi participi pugui treballar amb aquest metodologia el bloc de continguts del cos humà tal com marca el currículum actual de primària.

El curs donarà estratègies i recursos perquè els mestres que hi participin puguin dissenyar i portar a terme itineraris d’investigació amb els seus alumnes en l’àmbit temàtic del cos humà. Els projectes presentats seran assessorats pels formadors del curs i es preveu que puguin ser presentats en un congrés infantil on es comparteixin les investigacions realitzades.

Continguts

– Els itineraris d’investigació com a model didàctic per abordar situacions d’aprenentatge relacionades amb fenòmens vinculats al funcionament del cos humà.

– La funció de nutrició des d’una visió integrada.

– La funció de relació.

– Reproducció i herència genètica.

– La investigació científica i els models i la modelització en el funcionament del cos humà.

Coordinadors de la formació

Jordi Martí i Laura Martin.

Sessions

Sessió 1.Investigar per comprendre el funcionament del cos humà.

Sessió 2. El camí dels nutrients i dels gasos. Quan el problema és comprendre com es porta a terme la funció de nutrició.

Sessió 3. El camí de la informació. Quan el problema és comprendre com captem i reaccionem a la informació que ens arriba de l’exterior.

Sessió 4. El disseny d’un itinerari d’investigació: Elements clau.

Sessió 5. El camí de la informació genètica. Quan el problema és comprendre els mecanismes més bàsics que fan que els fills s’assemblin als pares.

Sessió 6. El disseny d’un itinerari d’investigació: Les rutines d’investigació.

Sessió 7. Preparem una comunicació científica.

L’ordre de les sessions pot ser que es modifiqui en les properes setmanes. Al setembre es publicarà el programa definitiu.

Sessions presencials: a les instal·lacions del Centre de Recursos Pedagògics.

Sessions en línia: plataforma de formació de l’FCRI.

Documents

Accediu aquí als llibres de la col·lecció “Petits talents científics”.