Ley de cookies Aquest lloc web utilitza galetes i tecnologies semblants. Si continua navegant pel lloc web, voldrà dir que n’accepta l’ús. Veure més

La Fundació

què fem?

Som una entitat privada amb suport públic i sense afany de lucre nascuda el 1986. Actuem com una entitat experta per a cobrir la bretxa comunicativa existent entre els agents que generen coneixement i la societat, tot centrant-nos particularment en els joves.Impulsem i facilitem una comunicació més fluida i efectiva entre la societat i el sistema català de recerca i innovació i el teixit productiu, per tal d’incrementar l’interès per la ciència i la tecnologia per part de la ciutadania i les empreses.

Què fem?Ciència i Aula

Divulguem la recerca i la innovació entre la societat per fomentar la cultura científica i les vocacions cientificotècniques.

Ciència i Societat

Promovem l’interès per la ciència a les escoles i entre els joves i divulguem la recerca entre la ciutadania i el teixit productiu.

L'Obsevatori

Analitzem i monitoritzem l’actualitat científica i les tendències de futur en R+D, contribuint al coneixement de l’estat de la recerca i a la difusió dels seus resultats.

missió
visió
El Patronat, integrat tant per patrons públics com privats, és l’òrgan de govern i d’administració de l’FCRi. La representa i gestiona, i assumeix totes les facultats i funcions necessàries per a la consecució de les finalitats fundacionals. Els patrons exerceixen els seus càrrecs gratuïtament.

Doctor en Farmàcia, ha portat a terme una extensa activitat empresarial a la companyia farmacèutica Esteve, que va presidir de 2005 a 2012 de la qual és director actualment. Així mateix és president del Consell d’Administració d’Esteve Teijin Healthcare.

Presideix també l'associació empresarial Farmaindustria i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) des de juny de 2012. Fins al mes de juny de 2015 ha estat president de la Fundació Princesa de Girona.

En l’àmbit de l’acadèmia, el Dr. Esteve és acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya, acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, i acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Doctors d’Espanya.

Director del Laboratori de Telefónica I+D.

És llicenciat en Ciències Polítiques, Relacions Internacionals i Sociologia i té un Màster en Comunicació de la Universitat de Columbia, Nova York, a banda d’una variada formació executiva a escoles de negoci com ara IESE, ESADE o IMD.

A més de ser director del Laboratori de Telefónica I+D, també és responsable de l’àrea de Discovery a nivell global dins de Telefónica Innovació, compaginant la representació institucional de Telefònica Innovació a Catalunya amb el lideratge de la identificació, disseny i creació de les noves àrees de futur per a la companyia en un horitzó de 3-5 anys. En el passat ha estat responsable d'Innovació de l’àrea de productes emergents on va dissenyar, implementar i liderar el Model d'Innovació de Telefónica Digital, transformant la cartera de gestió de la innovació en una "plataforma intrapreneurship" per a tots els treballadors de Telefónica, l'aplicació de Design Thinking, Lean Startup o de les pràctiques d'innovació oberta a través d'una varietat de projectes en àrees com ara M2M, Big Data, Privacitat o eHealth que després han donat lloc a noves àrees de negoci globals de Telefònica que estan generant noves fonts d’ingressos per a l’empresa en el camí cap a la transformació digital del negoci.

Durant el 2009 i 2010, va dirigir el User Driven Innovation Group Service al centre de Barcelona de Telefónica R+D. Aquest grup era un spin-off del Product and Innovation Strategy Group de Telefónica R+D que havia liderat fins al 2009 i va significar la incorporació de talent de design thinking a la manera de treballar la innovació a Telefónica, amb persones vingudes d’empreses com ara IDEO o Frog Design, començant a crear una organització molt més multidisciplinària.

Abans d'això, va liderar el disseny i la implementació de la transformació organitzativa del centre de Barcelona de Telefónica R+D (gairebé 250 persones) d’una organització jeràrquica i rígida en una organització flexible. Aquest model d'organització es va desplegar després en tota l’organització Telefónica R+D i va significar una fita clau en la transformació cultural de Telefónica I+D.

Abans d'incorporar-se Telefónica i després de diversos càrrecs de responsabilitats a start-ups d’Internet, es va incorporar al departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya i va dissenyar la seva estratègia web 2.0

Director general de Recerca del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya.

És enginyer Químic per l’Institut Químic de Sarrià, Màster in Business Administration per l’Open University Business School (OUBS, Regne Unit).

Ha estat director associat de l’Institut de Recerca conjunt IBM-UPC, director del Centre d’Estudis Avançats (CAS) d’IBM a Barcelona i fundador i director associat del Consorci Barcelona Supercomputing Center (BSC).

Conseller delegat de CatalunyaCaixa, Grup BBVA.

És llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona i màster en Economia i Direcció d'empreses (MBA) per l'Escola Superior d'Administració i Direcció d'Empreses (ESADE).

Ha desenvolupat la major part de la seva carrera professional al BBVA, on es va incorporar el 1987 com a responsable de mercats al Japó. Tres anys més tard va tornar a Barcelona per ocupar-se de la gestió de grans empreses a Catalunya, on va passar a dirigir l'oficina de Banca Corporativa del BBVA a Portugal. El 1997 va ser nomenat adjunt del director de Banca Corporativa Global i, cinc anys després, director d'aquest segment de negoci al BBVA Espanya i Portugal. Va passar del negoci majorista al negoci minorista el 2005, quan el van nomenar director general de Productivitat Comercial i Esquemes de Gestió de Banca Minorista a Espanya, càrrec que va ostentar fins que el 2008 va ser nomenat director territorial del BBVA a Catalunya. De març de 2012 a maig de 2013 va pilotar la integració d'Unnim al BBVA.

Va ser nomenat conseller delegat de CatalunyaCaixa el 24 d'abril de 2015.

Director general de la Fundació Bancària “la Caixa” i director general de Comunicació de CriteriaCaixa.

Llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat de Navarra i graduat en Administració i Direcció d'Empreses per ESADE, ha desenvolupat la seva intensa trajectòria professional sempre vinculat al Grup “la Caixa”. Abans d'incorporar-se a aquesta entitat, va ser director general de Comunicació i Gabinet de Presidència a RepsolYPF, president de Petrocat, conseller de Petronor, director de Relacions Externes de Gas Natural, així com membre del Comitè de Direcció, tant de Repsol com de Gas Natural.

A més, és vicepresident de l'Associació Espanyola de Directius de Comunicació (DIRCOM), membre de la Junta Directiva de la Societat Econòmica Barcelonesa d'Amics del País (SEBAP) i president del fòrum de debat Barcelona Tribuna.

Director corporatiu de Recerca i Estratègia de la Fundació Bancària “la Caixa”.

És doctor en Economia per la Universitat Ramon Llull i llicenciat en Ciències Químiques per la Universitat de Barcelona. També es diplomat en Direcció d’Empresas per EADA-Business School.

Va començar la seva carrera en una enginyeria mediambiental, encara que de ben d’hora es va incorporar a Intermón OXFAM on va ocupar diverses posicions directives, primer coordinant els programes a l’Amèrica Llatina i posteriorment com a adjunt al director general. Més tard, es va incorporar a Caixa Catalunya per a dirigir la Fundació Un Sol Món on va impulsar programes de microfinances, inserció laboral i habitatge social.

El 2010 es va incorporar a la Fundació “la Caixa”, compatibilitzant funcions de suport al desenvolupament estratègic amb la posició de gerent de la Fundació ISGlobal.

El 2012 va ser nomenat director de Persones i el 2014 es va incorporar al Comitè Executiu de la Fundació Bancària “la Caixa”.

Director d’Enginyeria i Innovació Tecnològica Internacional, Gas Natural Fenosa.

És enginyer industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i diplomat en Alta Direcció d’Empreses per ESADE.

Presideix el Consell d’Administració de Kromschroeder, empresa dedicada a la comercialització d’equips de mesurament d’energia. És membre de la Comissió Permanent de Sedigas i dels patronats de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) i de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi).

Ha estat president de la Comissió de Desenvolupament Sostenible de la International Gas Union i de la Plataforma Tecnològica Espanyola d’Eficiència Energètica

Directora general d’ENDESA Catalunya.

És llicenciada i Màster en Administració i Direcció d'Empreses per ESADE.

Dins d'ENDESA, ha ocupat diferents càrrecs a Catalunya, dins de les àrees financera, planificació estratègica, i comercial

Director territorial d’Arc Mediterrani, Ibercaja Banco, S.A.

L’any 1993 s'incorpora a Ibercaja, desenvolupant la seva carrera professional sempre amb tasques a la xarxa d'oficines. L'any 2006 és nomenat director territorial de Cataluña i a partir de l'any 2012 i fins avui és el director territorial de l'Arc Mediterrani, amb àmbit d'actuació a Catalunya, Comunitat Valenciana, Múrcia, Albacete, Almeria i Balears.

Director general d’Universitats, Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya.

Llicenciat en Ciències Físiques per la Universitat de Barcelona (UB) i doctorat per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Des de l’any 2009 és catedràtic d’Universitat de Tecnologia Electrònica al Departament d’Enginyeria Electrònica, Elèctrica i Automàtica (DEEEA) de la Universitat Rovira i Virgili (URV), on ha impartit diferents assignatures a nivell de grau, màster i doctorat a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE).

Ha participat de forma continua en més de 20 projectes recerca competitius, essent investigador principal en projectes del Pla Nacional, CONSOLIDER i projectes europeus del 7PM en l’àmbit dels dispositius semiconductors optoelectrònics avançats. És membre del grup de recerca consolidat Nanoelectronics and Photonics Systems (NePhoS). Ha dirigit 7 tesis doctorals i ha publicat més de 100 articles a revistes internacionals indexades. Va fer una estada postdoctoral d’un any a la Universitat de Utrecht (UU), Holanda.

Va ser vicerector de Política Acadèmica i del Personal Docent i Investigador (2014-2016). Anteriorment va ser vicerector de Personal Docent i Investigador (2008-2014), vicerector de Transferència i Innovació (2006-2008) i director del Departament d’Enginyeria Electrònica, Elèctrica i Automàtica (2000-2006).

Des de febrer de 2016 és director general d’Universitats de la Generalitat de Catalunya.

Secretari d’Universitats i Recerca, Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya.

Llicenciat en Biologia i doctorat en Genètica per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)

Ha estat professor ICREA al Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), del qual va ser el director i on va liderar un grup de recerca en Genòmica Evolutiva. A més, va dirigir el node de Genòmica de Poblacions de l’Institut Nacional de Bioinformàtica (INB), fins a la seva incorporació com a secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya al gener de 2016.

Així mateix, ha col·laborat amb el Centre de Regulació Genòmica (CRG) dirigint el Projecte EGA@Barcelona, la instal·lació a Barcelona de la base de dades de l’European Genome-phenome Archive.

Prèviament, i després d’un temps al món privat, va traslladar-se a la University of Edinburgh (1999) per treballar en genètica de poblacions. L’any 2002, i com a investigador del Programa Ramón y Cajal, s’incorpora a la UPF. En aquesta mateixa universitat, s’estableix el 2006 com a professor ICREA, sent catedràtic de Genètica el 2010. Durant el període 2009-2013 va ser vicedirector de l’Institut de Biologia Evolutiva (UPF-CSIC) i durant el 2009-2013, coordinador del Programa de Biologia Evolutiva i Sistemes Complexos del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut.

Ha publicat més de 100 articles i llibres sobre genòmica i evolució

És llicenciat en Ciències Físiques per la Universitat de Barcelona (UB), doctor en Informàtica per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i actualment és professor emèrit del Departament de Ciències de la Computació de la UAB.

El 1984 va fundar el Grup de Visió per Computador que el 1995 es va convertir en el Centre de Visió per Computador (CVC) del qual va estar director fins al 2009. Va ser fundador de la revista internacional Electronic Letters on Computer Vision and Image Analysis (ELCVIA) de la qual va ser Editor in Chief fins al 2009.

Va rebre la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic de la Generalitat de Catalunya el 1997.

Ha estat fundador de l'Associació Espanyola de Reconeixement de Formes i Anàlisis d’Imatges (AERFAI), integrada en la International Association for Pattern Recognition (IAPR), de la qual és fellowship.

Ha treballat com a avaluador repetides vegades per a l’Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), per a l'Agència Nacional d’Avaluació i Prospectiva (ANEP), la Societat per a la Promoció i Reconeixement Industrial (SPRI), el Programa Marc de la Unió Europea i per a la Swiss National Science Foundation. Ha estat soci de diferents projectes europeus com ara Tele-Activities, TeleRegions SUN 2, EXPANSIV IST, EUSTIST IST i TeleRegions SUN 1 i VIDI-Video, i ha estat Project Leader del projecte europeu HERMES.

En l’actualitat està implicat en l’impuls de l’emprenedoria a les universitats catalanes, tot donant xerrades, cursos i fent tutories per a estudiants i professors. Darrerament ha estat coordinador del MOOC “Com crear la teva empresa” finançat per l’AGAUR i l’Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) i també està posant en marxa com a cofundador, una spin-off del CVC.

És enginyera agrònoma per la Universitat de Lleida, doctora europea per l’Institut National Polytechnique de Lorraine-France i MBA en International Agrifood Economics and Management per l’IGIA - Grup ESSEC (París).

És professora associada de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), al Departament d’Organització d’Empreses, i en el grau d’Estadística de la Universitat de Barcelona (UB). Dirigeix, a la UPC, el MBA en Gestió d’Empreses Alimentàries (16 edicions) i el postgrau en Gestió d’Empreses Majoristes d’Alimentació de Mercabarna (7 edicions). És secretària de l’Associació per al Desenvolupament Agroalimentari (AFDA), secretària del Consell de Gestió de la RED de Campus d’excel·lència Internacional amb activitat agroalimentària, secretària de la Càtedra UNESCO "Science and Innovation for Sustainable Development: Global Food Production and Safety".

Des de 2002, dirigeix la Fundación Triptolemos per al desenvolupament del sistema agroalimentari.

Directora de la Unitat d’Innovació Empresarial de l’Agència per la Competitivitat Empresarial (ACCIÓ).

És responsable de la gestió de les àrees d’Innovació empresarial, Transferència tecnològica i Start-ups que integren els programes R+D Industrial, la Innovació Empresarial, la xarxa TECNIO i de Corporate Venturing. Aquests programes tenen els seus propis instruments promoguts per la Generalitat de Catalunya (la xarxa TECNIO i EURECAT), i les seves pròpies línies de finançament públic per donar suport a l’R+D, la innovació i la comercialització de tecnologia, així com serveis especialitzats adreçats a les empreses catalanes amb projectes d’innovació a nivell local i internacional.

Ha estat la responsable de dissenyar i implementar l’estratègia RIS3CAT (2014-2020) a Catalunya centrada en l’esforç en innovació i recerca que contribueixi a la competitivitat de l’economia catalana. La Unitat d’Innovació Empresarial està formada per 54 persones i gestiona un pressupost anual de 41 M€.

Entre la seva formació destaquen el Màster en Economia Europea per l'Institut Superior d'Estudis Europeus de la Universitat Lliure de Brussel·les (1995); un mestratge en Gestió i Administració Pública per la Universitat Pompeu Fabra (1994); la llicenciatura en Ciències Econòmiques per la Universitat Autònoma de Barcelona (1993); i el Programa Executiu en Finances per ESADE Business School (2015).

Director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.

Va cursar estudis d’Enginyer Tècnic Agrícola, especialitat d’Explotacions Agropecuàries i estudis d’enginyer agrònom en l’especialitat de Fitotècnia a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària de Lleida per la Universitat Politècnica de Catalunya.

Així mateix ha estat col·laborador tècnic en treballs de recerca al Departament de Ciència del Sòl i Climatologia de l’ETSEALL i, des del 1981 fins al 1998, ha fet cursos sobre ordenació del territori, cooperativisme agrari, fructicultura, economia, comptabilitat, desenvolupament i jornades tècniques amb la publicació de treballs de recerca.

Ha treballat en diferents empreses internacionals del sector agrícola (1986-2000) i ha constituït una empresa dedicada a la producció i comercialització de fruita dolça (1996-2017).

Ha estat membre del Consell d’Administració de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (2000-2003).

Del 2003 al 2012, ha estat diputat per la circumscripció de Lleida al Parlament de Catalunya, portaveu del GP ERC a la Comissió de Control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i a la Comissió d’Agricultura, Ramaderia i Pesca. També ha estat ponent de diverses lleis, entre les quals destaquen les lleis de l’audiovisual de Catalunya i la llei de l’IRTA, i vicepresident de la Comissió d’Agricultura, Ramaderia i Pesca del Parlament del 2006 al 2010.

Ha estat adjunt del Vicerector d’Ordenació Acadèmica de la Universitat Politècnica de Catalunya i secretari de la Fundació President Josep Irla. Ha estat membre, entre d’altres, de la Comissió Docent de l’ETSEALL, de la Comissió d’Avaluació i Selecció de Professors i Investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya, de la Comissió del Consell Social de la Universitat de Lleida, del Consell Interuniversitari de Catalunya així com del Consell de Govern de la Universitat de Lleida.

Director general de Recerca i Innovació en Salut, Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

És llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), doctor en Medicina per la UAB, especialista en bioquímica clínica per l’Hospital Universitari Vall d’Hebron (HUVH) i expert en genètica.

Va treballar a l’HUVH com a facultatiu especialista del Servei de Bioquímica fins al 1998, any en què es va traslladar al Houston Merritt Clinical Research Center del Columbia Presbiterian Medical Center (Universitat de Columbia, Nova York) per treballar en l’àmbit de la genètica de les malalties neuromusculars.

L’any 2001 va ser nomenat responsable del Laboratori de Genètica de Malalties Neuromusculars de l’HUVH. De 2006 a 2010 va ocupar el càrrec de coordinador de Recerca en Neurociències del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i el 2011 va passar a ser cap de secció del Servei de Bioquímica de l’HUVH i director del Programa de medicina molecular del mateix hospital.

L’any 2012 va ser nomenat sotsdirector general d’Avaluació i Foment de la Investigació de l’Institut de Salut Carlos III (ISCIII) on, des de març de 2013, va ocupar la Direcció General fins al març de 2015 que va ser nomenat gerent de l’Hospital Universitari de Bellvitge i gerent territorial de la Regió Metropolitana Sud de l’Institut Català de la Salut (ICS).

Ha format part del Comitè Científic sobre la malaltia de l’Ebola creat pel Govern espanyol. També ha estat investigador en diversos projectes nacionals i internacionals en el marc del Pla nacional de Recerca, Desenvolupament i Innovació (R+D+I), i en les convocatòries de recerca de la Comissió Europea; coordinador de grup de la Xarxa Temàtica d’Investigació Cooperativa de Malalties Mitocondrials de l’ISCIII; coordinador de grup al Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Malalties Rares; director de diverses tesis doctorals, i autor de més de 150 publicacions científiques internacionals de l’àrea de la genètica.

Ha rebut 7 premis d’investigació en aquesta mateixa àrea. És membre de diversos comitès assessors, científics i d’avaluació tant d’àmbit nacional com internacional en activitats d’R+D+I i és professor en programes universitaris i mestratges en genètica i gestió científica de diverses universitats de l’Estat espanyol.

Rafael Marín és doctor en Lingüística per la Universitat Autònoma de Barcelona i investigador del Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) a la Universitat de Lille (França).

S’ha especialitzat en la recerca en l’àmbit de la semàntica, o estudi del significat i la seva comunicació, així com en el processament del llenguatge, i en particular, la semàntica computacional. Des de 2005 és professor titular del CNRS a la Universitat de Lille (França) on ha treballat fins ara. Marín és autor de més de 80 publicacions científiques.

Ha encapçalat a França sis projectes de recerca públics competitius, entre ells diversos de l’Agence Nationale de la Recherche (ANR) i del mateix CNRS, i ha participat en altres trenta projectes. Al sector privat, va dirigir el Departament de Lingüística Computacional de Planeta Actimedia, filial del Grup Planeta.

Altres entitats o institucions públiques o privades que realitzin tasques de recerca o innovació o estiguin vinculades a la recerca o innovació.