Notícies | Sala de premsa

L’FCRI ha presentat a Montblanc la biografia de la matemàtica i astrònoma Assumpció Català i Poch, dins l’exposició “Enciclopèdia de Dones STEAM»

04 diciembre 2023 | Notícies, Sala de premsa

La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) ha presentat avui a Montblanc, a la Biblioteca Comarcal Conangla i Fontanilles, la biografia de la matemàtica i astrònoma Assumpció Català i Poch. L’acte, que ha comptat amb la participació de l’alcalde de Montblanc, Oriol Pallissó; de la responsable de la Col·lecció de Biografies de l’FCRI, Mireia Colom; i del meteoròleg Tomàs Molina, antic alumne de Català i Poch, ha coincidit amb la inauguració de l’exposició itinerant “Enciclopèdia de Dones STEAM”, que l’FCRI ha portat a Montblanc i que inclou una vintena de plafons dedicats a científiques rellevants en els seus àmbits, un d’ells sobre la protagonista de la biografia.

La científica barcelonina Assumpció Català i Poch (1925-2009), protagonista de l´últim títol de les Biografies FCRI, va ser la primera dona a doctorar-se en Matemàtiques a la Universitat de Barcelona (UB), enguany fa 70 anys, i es trobava personalment vinculada a la capital de la Conca de Barberà on, els passeigs d’infantessa amb un oncle seu entusiasta de l’Astronomia, van despertar la seva vocació científica.

Després d’estudiar Ciències matemàtiques, escollint totes les assignatures relacionades amb l’astronomia, no va dubtar a acceptar la proposta del seu professor per fer carrera acadèmica al Laboratori de Dinàmica i Estadística Estel·lars de l’Institut Henri Poincaré (Universitat de París VI). La seva tasca infatigable en observació i mesures sistemàtiques de taques solars, durant més de trenta anys, ha fet que el seu nom quedi lligat per sempre a la dinàmica dels sistemes estel·lars de simetria cilíndrica. Va rebre la Creu de Sant Jordi el 2009 i des de 2016 dona nom al telescopi del Centre d’Observació de l’Univers al Parc Astronòmic del Montsec.

L’exposició «Enciclopèdia de Dones STEAM» és una mostra itinerant de dones científiques que han destacat en els seus àmbits d’especialitat i que reuneix una vintena de panells amb un retrat il·lustrat de les protagonistes i un text descriptiu que inclou les seves patents, publicacions, i descobriments que van posar en rellevància la seva obra. Per primera vegada, aquesta exposició, desenvolupada per l’enginyera, química i divulgadora Núria Salán i la il·lustradora Sandra Uve, mostrarà un panell sobre Assumpció Català i Poch. L’exposició, patrocinada per l’FCRI i situada a la Biblioteca Comarcal Conangla i Fontanilles de Montblanc, permetrà l’entrada gratuïta per a tots els visitants i estarà exposada fins el 4 de gener de 2024.

La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) és una entitat sense ànim de lucre, nascuda el 1996, dedicada al foment de la cultura científica a la societat, de les vocacions científiques entre el jovent i la relació publicoprivada i l’emprenedoria en l’àmbit de la ciència la tecnologia i el coneixement.

Contacte Premsa

Miquel Àngel Guadalupe
Cap de Premsa
mguadalupe@fundaciorecerca.cat