Notícies | Sala de premsa

La segona edició dels Premis Joan Roget a la Transferència de Coneixement reconeixen tres casos d’èxit del sistema català de recerca

28 noviembre 2023 | Notícies, Sala de premsa

En el marc del Barcelona Deep Tech Summit, aquesta tarda s’ha lliurat la segona edició dels Premis Joan Roget a la Transferència de Coneixement, convocats pel Departament de Recerca i Universitats per mitjà de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació. El projecte PIKSEL del Centre de Mètodes Numèrics en Enginyeria (CIMNE) i el Departament de Territori de la Generalitat ha estat premiat amb el Millor treball col·laboratiu d’R+D+I, la Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron-Institut de Recerca (VHIR) en la categoria d’Impuls a la Transferència i l’empresa OneChain en la modalitat de Cas d’èxit de Transferència.

Aquests guardons reconeixen les accions vinculades a la transferència de coneixement, considerades com a casos d’èxit del sistema de recerca de Catalunya, per la seva aportació al desenvolupament econòmic i social. L’objectiu és posar en valor les contribucions de persones, projectes i entitats per la seva capacitat de traslladar la recerca a l’aplicació pràctica, així com el grau de connexió amb els usuaris potencials de la recerca generada.

Quàdruple hèlix, emprenedoria i transferència

El premi al Millor treball col·laboratiu d’R+D+I ha recaigut en Eugenio Oñate Ibáñez de Navarra, catedràtic de Mecànica d’Estructures de la UPC i director científic del programa d’excel·lència Severo Ochoa al Centre de Mètodes Numèrics en Enginyeria (CIMNE), i Xavier Baulies i Bochaca, responsable de Recerca i Innovació del Departament de Territori fins a la seva jubilació el març del 2023, com a responsables del projecte PIKSEL. PIKSEL és una eina predictiva basada en sistemes d’informació geogràfica (GIS) que recopila i genera procediments, models diagnòstics i pronòstics capaços d’oferir respostes i actuacions davant de factors de canvi graduals (climàtics, tecnològics, demogràfics i macroeconòmics) i disruptius (derivats de fenòmens com inundacions, incendis o sequeres i cignes negres com les pandèmies).

El desenvolupament de PIKSEL ha inclòs tots els agents de la quàdruple hèlix (administracions, acadèmia, indústria i societat civil) com a marc col·laboratiu multidisciplinari i de confluència institucional. Entre ells, destaquen tres departaments de la Generalitat, Polítiques Digitals, Territori, i Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; grups de recerca del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREA), de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC); així com dels Laboratoris d’Estudis Socials de l’Enginyeria Civil (LESEC/UPC), d’Enginyeria Marítima (LIM/UPC), de Dinàmica Fluvial i Enginyeria Hidrològica (FLUMEN/UPC) i de Geografia Física i Climatologia de la UB. També ha implicat a empreses com OKTICS, Hyds, Earthpulse i Fregata Space.

La Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca (VHIR) ha obtingut el premi en la categoria d’Impuls a la Transferència per la creació d’un model d’innovació propi, basat en els principis de col·laboració i emprenedoria amb impacte en tota la cadena de valor. El VHIR ha pres com a referència les millors pràctiques internacionals d’innovació sanitària (dels Estats Units, Europa i Israel).

El model inclou una incubadora per a la valorització i transferència de tecnologies i solucions innovadores, i una acceleradora per al creixement i escalabilitat de les empreses participades i projectes disruptius. Actualment, el VHIR gestiona 127 projectes d’innovació, ha creat 6 spin-offs i participa en 4 més, té 12 llicències amb empreses emergents i 7 llicències d’actius amb grans farmacèutiques. L’entitat ha registrat més de 60 noves patents i disposa de més de 30 nous projectes en cartera.

L’empresa OneChain Immunotherapeutics, spin-off de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, ha estat distingida en la categoria de Cas d’èxit de Transferència. Ha rebut el guardó com a exemple d’indústria innovadora, creadora de llocs de treball qualificats pel desenvolupament d’un tractament, en fases clíniques, contra la leucèmia limfoblàstica aguda de cèl·lules T tímica cortical. Aquest subtipus de leucèmia és molt poc comú, majoritàriament pediàtrica i de mal pronòstic. Un terç dels pacients no responen als tractaments existents, tot requerint noves oportunitats terapèutiques.

Addicionalment, l’empresa està treballant en cinc productes contra leucèmies B i T i glioblastoma; juntament amb una plataforma universal de CAR-T al·logènic (modificació de limfòcits T per atacar els tumors). Les teràpies CAR-T es dirigeixen a pacients «desnonats» de qualsevol opció terapèutica. Actualment, tres anys després d’haver nascut, OneChain ha aconseguit 9,7 milions d’euros de fons d’inversió i ha portat la seva primera teràpia a pacients en un primer assaig clínic actiu.

Contacte Premsa

Miquel Àngel Guadalupe
Cap de Premsa
mguadalupe@fundaciorecerca.cat