Sala de premsa

Una dotzena de doctorands, 10 dones i 2 homes, competeixen per ser la tesi millor presentada en 4 minuts de Catalunya

04 June 2018 | Sala de premsa

10 dones i 2 homes. Doctorandes i doctorands. Tenen en comú que han estat les millors i els millors a les seves universitats, entre més de 130 aspirants, a comunicar en públic de forma atractiva, l’objecte de la seva tesi doctoral en 4 escassos i literals minuts. Aquest és el repte del concurs “Presenta la teva tesi en 4 minuts”, organitzat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) i totes les universitats catalanes, amb el suport de la Generalitat de Catalunya. Enguany, el concurs planteja per primer cop una final que enfronta, el dimecres 6 de juny al Movistar Centre, col·laborador de la iniciativa (Pl. Catalunya / Portal de l’Àngel, 17.00 h), a membres de les 12 universitats catalanes.

Amb temes tan diversos com ara la biodiversitat i l’ADN, els efectes de l’alcohol, el tabac i el cànnabis en els adolescents, els bioplàstics, la ludificació o ús educatiu dels jocs, la persuasió comunicativa de les clíniques de fertilitat o la transició neoliberal d’Argentina i Brasil, un total de 5 tesis s’hi exposaran en castellà, 3 en català i 4 en anglès.

L’escenificació i tècniques comunicatives són semblants a les xerrades de divulgació “TED Talks”, on resulta fonamental l’esforç de síntesi i el canvi de registre dels continguts, a fi de no perdre rigor, però fent-los accessibles a un públic general amb l’esmentada durada màxima de 4 minuts.

Tots els participants són doctorands/des de, com a mínim, segon curs i que han hagut de demanar el corresponent vistiplau del seu director/directora de tesi. Cap d’ells no pot haver defensat la tesi abans de la presentació de sol·licituds a la seva universitat. El concurs s’ha desenvolupat en dues fases: la primera ha consistit en una eliminatòria prèvia a cada universitat (amb un total de 133 participants a les 12 universitats) i la segona, la final del 6 de juny on competiran un concursant per universitat, anterior guanyador/a de cadascuna de les eliminatòries.

L’organització recomana no projectar més de dues diapositives estàtiques, sense vídeo ni so, i s’admet l’acompanyament d’algun material complementari (vestuari, etc.).

Només s’hi admeten presentacions en català, castellà o anglès. A la final s’atorgaran tres premis a les millors presentacions: primer premi, amb una dotació de 3.000 euros; segon premi, dotat amb 2.000 euros; i premi del públic, de 1.000 euros.

El jurat estarà format per Rafael Marín, director general de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, doctor en Lingüística; Mercè Jou, secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya (Generalitat de Catalunya); Tomàs Molina, Cap de Meteorologia de Televisió de Catalunya, físic i periodista; Elsa Velasco, periodista científica a Big Vang (La Vanguardia), màster en Comunicació Científica; i Sònia Fernández Vidal, doctora en Òptica i Informació Quàntica, escriptora i divulgadora.

Relació de finalistes / títols i disciplines de les presentacions (en ordre d’intervenció, decidit per sorteig):

Universitat de Barcelona (UB). Konstantina Theofanopoulou.
“Are modern humans self-domesticated?” (Ciència cognitiva i llenguatge).

Universitat Ramon Llull (URL). Alba Sabaté.
“L’exercici del periodisme narratiu en mitjans digitals” (Ciències de la comunicació).

Universitat Internacional de Catalunya (UIC). Abril Sánchez.
“La ciclina cntd2: un nuevo inductor del desarrollo tumoral” (Ciències de la salut).

Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Joanna Maria Sadowska.
“Effect of microstructural and chemical cues on the in vitro cell response to calcium phosphates” (Ciència i enginyeria dels materials).

Universitat de Lleida (UdL). Fernando Santamaría.
“Determinación del perfil molecular de riesgo cardiovascular en pacientes con apnea obstructiva del sueño” (Ciències de la salut).

Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Leila Mohammadi.
“Analyzing persuasive communication of fertility clinics and women’s knowledge related to Social egg freezing in Spain” (Ciències de la comunicació).

Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Gabriela Montiel.
“PHA: un bioplástico con agenda verde” (Enginyeria química i ambiental).

Universitat de Girona (UdG). Carles Solé.
“Millora en l’eficiència energètica dels filtres granulars” (Enginyeria agroforestal).

Universitat Abat Oliba CEU. Débora González.
“Argentina y Brasil ¿Nueva transición neoliberal?” (Economia).

Universitat de Vic – Central de Catalunya (UVic – UCC). Eva Codinach.
“Factors associats al canvi en el consum d’alcohol, tabac i cànnabis en una cohort d’adolescents de la Catalunya central” (Cures integrals i serveis de salut).

Universitat Rovira i Virgili (URV). Ljubica Damevska.
“Not all fun and games: language teachers’ perceptions about the use of gamification with adult students” (Humanitats).

Universitat Pompeu Fabra (UPF). Alícia Sánchez.
“En busca de las especies perdidas. Biodiversidad y ADN” (Biomedicina).

Contacte Premsa

Miquel Àngel Guadalupe
Cap de Premsa
mguadalupe@fundaciorecerca.cat