Destacat | Notícies | Sala de premsa

La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació presenta a la Universitat de Barcelona la biografia de la matemàtica i astrònoma Assumpció Català i Poch, dins l’exposició “Enciclopèdia de Dones STEAM”

10 January 2024 | Destacat, Notícies, Sala de premsa

La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) presentarà a la Universitat de Barcelona (UB) demà dijous 11 de gener (10.00 h, Claustre de Lletres de l’Edifici Històric, Gran Via de les Corts Catalanes, 585) la seva biografia de la matemàtica i astrònoma Assumpció Català i Poch. L’acte, que comptarà amb la participació de la vicerectora d’Igualtat i Gènere de la UB, Montserrat Puig, i del director general de l’FCRI, Jordi Mas, coincidirà amb la inauguració de l’exposició itinerant “Enciclopèdia de Dones STEAM”, que l’FCRI ha portat a la UB i que hi inclou una vintena de plafons dedicats a científiques rellevants en els seus àmbits, un d’ells sobre la protagonista de la biografia.

La científica barcelonina Assumpció Català i Poch (1925-2009), protagonista de l’últim títol de les Biografies FCRI, va ser la primera dona a doctorar-se en Matemàtiques a la Universitat de Barcelona (UB), fa 53 anys. El seu vincle amb la UB es va iniciar l’any 1952, fent d’ajudant del professor Joaquim Febrer, catedràtic d’Astronomia a la Universitat i director de l’Observatori Fabra de 1957 a 1970.

La Dra. Poch va exercir un paper clau en la formació i suport a les noves generacions d’astrònoms de la UB, contribuint de manera destacada al projecte “Hipparcos” (1989-1993), impulsat per l’Agència Espacial Europea (ESA), que havia de catalogar uns cent mil estels, tota una gesta en aquella època. Va rebre la Creu de Sant Jordi el 2009 i, des de 2016, dona nom al telescopi del Centre d’Observació de l’Univers al Parc Astronòmic del Montsec (Àger, la Noguera).

L’exposició “Enciclopèdia de Dones STEAM” és una mostra itinerant de dones científiques que han destacat en els seus àmbits d’especialitat i que reuneix 22 panells amb un retrat il·lustrat de les protagonistes i un text descriptiu que inclou les seves patents, publicacions, i descobriments que van posar en rellevància la seva obra. L’acte de presentació de l’exposició a la UB reunirà algunes de les científiques il·lustrades als panells, com ara Alícia Casals (UPC, Elisabet Prats (CIBER-BBN), Gemma Marfany (UB), Núria López Bigas (IRB Barcelona) o Núria Montserrat (IBEC), entre d’altres, algunes d’elles ex alumnes de la UB. La mostra ha estat desenvolupada per l’enginyera, química i divulgadora Núria Salán i la il·lustradora Sandra Uve —que hi intervindran a l’acte— i inclou un plafó sobre Assumpció Català i Poch. L’exposició, patrocinada per l’FCRI i situada al Claustre de Lletres de l’Edifici Històric de la UB, permetrà l’entrada gratuïta per a tots els visitants i estarà exposada fins el 31 de gener de 2024.

La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) és una entitat sense ànim de lucre, nascuda el 1996, dedicada al foment de la cultura científica a la societat, de les vocacions científiques entre el jovent i de la relació publicoprivada i l’emprenedoria en l’àmbit de la ciència la tecnologia i el coneixement.

Contacte Premsa

Miquel Àngel Guadalupe
Cap de Premsa
mguadalupe@fundaciorecerca.cat