Sala de premsa

La consellera Budó i el conseller i president de l’FCRI Tremosa van lliurar ahir els Premis Nacionals de Recerca

14 October 2020 | Sala de premsa

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha expressat el desig d’una Catalunya capdavantera en recerca, en l’acte d’entrega dels Premis Nacionals de Recerca 2019. “Hem d’anar tots junts en la mateixa direcció: treballar plegats per consolidar Catalunya com un dels hubs científics del sud d’Europa”, ha assegurat la consellera, que ha afegit que “volem ser un país que camina cap a l’excel·lència, l’avantguarda i que aposta fermament per la recerca i la innovació”, eina “imprescindible” per garantir el progrés de la societat.

Budó ha lamentat el fet de presidir l’acte en comptes del president Torra, “inhabilitat per una sentència que suposa un atac directe als drets i les llibertats del nostre país”, una denúncia que també ha fet el conseller Tremosa. En el seu discurs de cloenda, la consellera de la Presidència ha destacat dos dels objectius compartits pel Govern i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació: la divulgació científica entre els joves i les dones. “Des del Govern volem contribuir a formar científics des d’un pensament crític i amb capacitat d’adaptar-se a un món de canvi constant”, ha expressat, fent referència al programa STEMCat adreçat a joves, i també ha posat sobre la taula la necessitat de donar visibilitat a les dones en la ciència. “Necessitem més dones fent ciència, formant part dels departaments d’innovació a les empreses o dirigint centres de recerca i càtedres universitàries”, ha conclòs.

El conseller d’Empresa i Coneixement, i president de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), Ramon Tremosa, ha fet un “agraïment molt profund” a tots els premiats i ha afirmat que “el futur és complex i difícil però l’esperança que tenim descansa, en bona part, en la ciència i avui fem un acte per premiar-la i reconèixer el seu paper en la societat”.

Tremosa també ha subratllat que “en els temps insòlits” que vivim, és el moment de complir els acords que es recullen al Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PN@SC) per incrementar la dotació pressupostària destinada a recerca, desenvolupament i innovació. “L’R+D+I necessita més finançament per poder continuar generant excel·lència”, ha dit Tremosa, que ha recordat algunes de les dades de posicionament internacional del sistema català de recerca, com ara la captació de 1.270 milions d’euros en 2.205 projectes del programa europeu Horitzó 2020 (H2020) o el posicionament de Barcelona com a vuitena ciutat europea en producció científica.

Guardonats Premis Nacionals de Recerca 2019

Promoguts pel Govern de la Generalitat i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), en aquesta edició han guardonat l’oncòleg Josep Tabernero, director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i cap del Servei d’Oncologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, amb el Premi Nacional de Recerca 2019.

Tabernero ha esdevingut un dels investigadors més rellevants i amb majors contribucions internacionals a la recerca oncològica, especialment en el camp dels tumors gastrointestinals i les teràpies moleculars. El Premi Nacional de Recerca reconeix l’investigador/ora que hagi contribuït recentment, de manera significativa i internacionalment a l’avenç d’una disciplina científica en qualsevol dels seus àmbits: ciències humanes i socials, ciències de la vida i de la salut, enginyeries i tecnologia i ciències experimentals.

El guardó, amb una dotació econòmica de 40.000 euros, distingeix enguany la ingent tasca de Tabernero, que ha significat avenços pioners en l’oncologia mèdica i la medicina oncològica de precisió, com ara el descobriment de nous mecanismes implicats en el desenvolupament dels tumors i el disseny de teràpies dirigides més precises i eficaces contra el càncer.

Els Premis Nacionals de Recerca també han guardonat, en la categoria de Talent Jove, Sílvia Osuna, professora d’investigació ICREA a l’Institut de Química Computacional i Catàlisi (IQCC) de la Universitat de Girona (UdG). Osuna està especialitzada en l’estudi dels processos bioquímics relacionats amb la catàlisi enzimàtica i el desenvolupament de simulacions i eines computacionals per al disseny de nous enzims d’interès per a la indústria farmacèutica.

La Fundació Científica de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (FCAECC), per l’esforç de finançament de la investigació en càncer a Catalunya, ha resultat distingida en la categoria de Mecenatge Científic. L’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), per la seva tasca de 30 anys com a ens articulador de la divulgació científica a Catalunya, ho ha estat en la categoria de Comunicació Científica; mentre que el Premi de Partenariat Publicoprivat en R+I ha estat per al Ricoh Additive Manufacturing Centre (Ricoh-CIM UPC), per l’impuls comú en la fabricació additiva (producció industrial de formes geomètriques i components complexos personalitzats per superposició de capes).

El jurat, presidit per Àngels Chacón, llavors consellera d’Empresa i Coneixement i presidenta de l’FCRI; va estar integrat per Licia Verde, professora d’investigació ICREA a l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona i Premi Nacional de Recerca 2018; Magdalena Aguiló, professora del Departament de Química Física i Inorgànica de la Universitat Rovira i Virgili; Miquel González-Meler, investigador del Departament de Ciències Biològiques del College of Liberal Arts and Sciences de la University of Illinois at Chicago; Anna Veiga, directora del Banc de Línies Cel·lulars del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona; Mary Nash, catedràtica emèrita del Departament d’Història Contemporània de la UB; Rosa M. Albert, professora d’investigació ICREA al Departament de Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia de la UB; Francesc Xavier Grau, secretari d’Universitats i Recerca; i Joan Gómez Pallarès, director general de Recerca. Va actuar com a secretari Jordi Portabella, director general de l’FCRI.

Convocatòria de 2020 i nou premi a la creació d’empreses de base científica

La convocatòria de la 31a edició dels Premis Nacionals de Recerca, corresponent a 2020, es troba oberta fins el proper 2 de novembre i eleva a sis les categories dels guardons, ja que inclou el nou Premi Nacional d’Innovació a la Creació d’una Empresa de Base Científica. Aquest guardo reconeix les universitats i centres de recerca impulsors d’empreses sorgides de l’entorn de la recerca a Catalunya.

La presentació de candidatures per als PNR 2020 cal formalitzar-la mitjançant el web www.fundaciorecerca.cat/premi, on figura tota la informació necessària i les bases per a presentar la candidatura en qualsevol de les sis categories dels Premis Nacionals de Recerca.

Contacte Premsa

Miquel Àngel Guadalupe
Cap de Premsa
mguadalupe@fundaciorecerca.cat