Notícies | Sala de premsa

20 investigadors de referència internacional participen al projecte europeu Path2Integrity per promoure la integritat de la recerca científica

16 February 2021 | Notícies, Sala de premsa

Un total de 20 investigadors europeus de primer nivell, 7 d’ells de l’Estat espanyol (5 de catalans), s’han unit al projecte europeu Path2Integrity, en el qual participa la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), protagonitzant una macrocampanya divulgativa europea per promoure, ara més que mai, en aquest context pandèmic ple d’incerteses i reptes per la ciència, la integritat en la recerca científica.

Entre els investigadors de relleu internacional que han prestat la seva imatge destaquen els catalans Juan Ignacio Cirac, investigador en Computació Quàntica; Joan Massagué (Oncologia); Anna Veiga (Embriologia i Cèl·lules Mare Pluriponents); Avelino Corma (Química) i Samuel Sánchez (Nanotecnologia). També hi figura Nanda Rea, investigadora italiana especialitzada en estels de neutrons i forats negres i que treballa a Catalunya.

En els darrers mesos han arribat les vacunes contra la COVID-19 i, amb elles, l’esperança de tornar a la normalitat. No obstant això, bona part de la ciutadania desconfia de la seva efectivitat i seguretat. Aquest temor és infundat i mostra la importància de millorar la confiança pública, tot facilitant dades fiables que fomentin una bona pràctica científica. L’actual pandèmia ens ha servit per recordar que la ciència i la recerca són fonamentals per entendre i afrontar els nombrosos reptes que ens esperen.

La recerca de qualitat importa, un fet que té clar la Comissió Europea, i per això des de Brussel·les s’impulsa que aquesta estratègica activitat compleixi uns principis de integritat: fiabilitat, honestedat, respecte i responsabilitat. Path2Integrity, la iniciativa en què participa l’FCRI, és finançada per la Unió Europea dins el Programa Marc Horitzó 2020, que vol fomentar una cultura coneguda com a Research Integrity (RI) mitjançant una campanya divulgativa adreçada a alumnes de secundària i batxillerat, universitaris, doctorands i doctors, a banda de produir continguts educatius innovadors i crear formadors experts en la matèria.

El projecte vol conscienciar sobre la integritat a la recerca, així com educar en la defensa d’una investigació responsable i uns resultats fiables. L’objectiu fonamental és explicar la importància que té, tant per a la ciutadania com per a les organitzacions, gaudir dels beneficis d’una cultura d’integritat a la recerca. Per aquesta raó, s’estableixen metodologies innovadores de capacitació en RI, un concepte basat en el compromís dels investigadors amb l’honestedat intel·lectual, la responsabilitat personal i l’adhesió a regles i pautes.

Investigadors participants (Estat espanyol):

· Juan Ignacio Cirac, director de la Divisió Teòrica del Max-Planck Institut für Quantenoptik (Garching, Alemanya) i membre de la Max-Planck Society.

· Joan Massagué, director del Departamento de Genética y Biología del Cáncer en el Memorial Sloan-Kettering Cancer Center de Nueva York (EUA).

· Anna Veiga, directora del Banc de Línies Cel·lulars del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona (CMRB).

· Samuel Sánchez, professor d’investigació ICREA a l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i Premi Nacional de Recerca al talent Jove 2017.

· Avelino Corma, investigador en catàlisi química, fundador i ex director de l’Institut de Tecnología Química (ITQ-CSIC-UPV) i Premis Princep d’Astúries i Jaume I.

· Sònia Fernández-Vidal, doctora en Informació i Òptica Quàntica per la Universitat Autònoma de Barcelona, escriptora i divulgadora científica.

· Marta Macho-Stadler, doctora en Matemàtiques a la Universitat del País Basc (UPV/EHU).

Tots els recursos i materials, produïts en el marc d’aquest projecte, es troben disponibles (en català i castellà, entre d’altres idiomes) https://path2integrity.eu/campaign-materials.

Contacte Premsa

Miquel Àngel Guadalupe
Cap de Premsa
mguadalupe@fundaciorecerca.cat