Notícies | Sala de premsa

Lliurats avui els tres premis i sis mencions de la dotzena edició del concurs X(p)rimenta de vídeos escolars sobre experiments científics en català

15 junio 2022 | Notícies, Sala de premsa

L’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEBE) del Campus Diagonal-Besòs de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha acollit avui la final el 12è Premi de Comunicació Científica Audiovisual X(p)rimenta 2022, organitzat per la a Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i l’Associació Catalana de Comunicació Científica, el qual ha premiat els tres millors vídeos escolars sobre experiments científics en català corresponents a les categories de primària; secundaria; i batxillerat i cicles formatius, a més de dues mencions especials per cadascun d’aquests àmbits.

El col·legi El Verger, de Garcia (Ribera d’Ebre), ha resultat guanyador en la categoria de primària amb el vídeo “Fem una cromatografia amb fulles d’espinacs”. En la de secundària, el guardó ha estat per l’Institut El Til·ler, de Les Franqueses del Vallès (Vallès Oriental), pel vídeo “L’efecte túnel quàntic – el podem veure”. El premi en la categoria de batxillerat i cicles formatius ha recaigut, en el Col·legi Tecla Sala, de l’Hospitalet de Llobregat (Baix Llobregat), pel vídeo “Les taques solars”.

Per la seva banda, les mencions especials de primària han estat per a l’Escola Josep de Ribot i Olivas, de Vilamalla (Alt Empordà), pel vídeo “El globus que s’infla sol”; i per l’Escola Ferran de Sagarra, de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès), pel vídeo “Què és més dens l’oli o l’aigua”. Les de secundària han correspost a l’Institut de Ponts (Noguera), pel vídeo “Com es fa la tinta invisible?”; i a l’Escola Betània Patmos, de Barcelona, pel vídeo “Un volcà artificial”. Finalment, les mencions de batxillerat i cicles formatius ha estat merescudes per l’INS Pla de l’Estany, de Banyoles (Pla de l’Estany), pel vídeo “La reacció màgica”; i pel Col·legi de Foment Canigó, de Barcelona, pel vídeo “Segona i tercera llei de Newton amb cotxes de joguina”.

Enguany s’han presentat 103 vídeos, 22 a la categoria de primària; 60 a la de secundària; i 21 a la de batxillerat i cicles formatius. El concurs Audiovisual X(p)rimenta s’adreça a alumnes i a docents que vulguin fer un experiment científic i enregistrar-lo en vídeo, amb dos objectius: divulgar un principi científic o tecnològic vinculat al currículum dels ensenyaments de primària, secundària, batxillerat o cicles formatius, i aprendre a usar les bases del llenguatge audiovisual. Els vídeos són de durada breu (màxim de 3 minuts) i han d’estar realitzats per un màxim de 5 alumnes i un/a docent.

X(p)rimenta 2022 compta amb el patrocini principal de Telstar i d’Ercros; el patrocini de Frit Ravich, delCentre Tecnològic Leitat, d’HP, de Beauty Cluster i de Ro-Botica; el suport     de Pendulum i el MMACA; i la col·laboració del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya; l’EduCaixa – Fundació “la Caixa” i l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEBE) – Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Enguany s’han presentat 103 vídeos, 22 a la categoria de primària; 60 a la de secundària; i 21 a la de batxillerat i cicles formatius. El concurs Audiovisual X(p)rimenta s’adreça a alumnes i a docents que vulguin fer un experiment científic i enregistrar-lo en vídeo, amb dos objectius: divulgar un principi científic o tecnològic vinculat al currículum dels ensenyaments de primària, secundària, batxillerat o cicles formatius, i aprendre a usar les bases del llenguatge audiovisual. Els vídeos són de durada breu (màxim de 3 minuts) i han d’estar realitzats per un màxim de 5 alumnes i un/a docent.

X(p)rimenta 2022 compta amb el patrocini principal de Telstar i d’Ercros; el patrocini de Frit Ravich, del Centre Tecnològic Leitat, d’HP, de Beauty Cluster i de Ro-Botica; el suport de Pendulum i el MMACA; i la col·laboració del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya; l’EduCaixa – Fundació “la Caixa” i l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEBE) – Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

En què consisteixen els premis?

Per cada una de les categories els premis consisteixen en:

Centre educatiu:

El centre educatiu del qual forment part els grups premiats rebrà:

• Un xec regal valorat en 500 € per bescanviar-lo en una empresa especialitzada en material escolar científic ofert per l’empresa Telstar (https://www.telstar.com) i Ercros (http://www.ercros.es).
• Una micropipeta i una caixa de puntes ofert pel Centre Tecnològic Leitat (https://www.leitat.org).
• Una impressora HP OfficeJet Pro 9022e Multifunció oferta per l’empresa HP (https://www.hp.com/).
• Un diploma en reconeixement a la seva tasca educativa.

Alumnat:

Cada estudiant que hagi participat en el vídeo guanyador d’una de les tres categories premiades rebrà:

• Un lot de fruits secs ofert per l’empresa Frit Ravich (https://www.fritravich.com/).
• Un bolígraf personalitzat amb el seu nom imprès amb 3D ofert pel Centre Tecnològic Leitat (https://www.leitat.org).
• Una impressora HP tango oferta per l’empresa HP (https://www.hp.com).
• Visita guiada a una empresa/fàbrica de cosmètica i/o perfums al grup aula d’un dels grups d’alumnes guanyadors ofert pel Beauty Cluster Barcelona (https://beautyclusterbarcelona.com/).
• Taller experimental de creació de cosmètics i/o perfums al grup aula d’un dels grups d’alumnes guanyadors ofert pel Beauty Cluster Barcelona (https://beautyclusterbarcelona.com/).
• Un lot experimental de robòtica educativa ofert per l’empresa Ro-botica (https://www.ro-botica.com/).
o Primària: Thirsty Plant Kit https://www.ro-botica.com/Producto/Tech-Will-Save-Us/
o Secundària: Synth Kit Sintetitzador https://www.ro-botica.com/Producto/Tech-Will-Save-Us-Synth-Kit-Sintetizador/
o Batxillerat i Cicles Formatius: Placa controladora ARDUINO UNO Rev3 https://www.ro-botica.com/Producto/Placa-ARDUINO-UNO/

• Una activitat científica organitzada per:

o Pendulum, Associació per a la Difusió del Coneixement Científic, ofereix una conferència experimental al grup aula d’un dels grups d’alumnes guanyadors (http://www.pendulum.es/).
o MMACA, Museu de les Matemàtiques de Catalunya, ofereix una visita guiada a un grup d’alumnes a la seva seu de Cornellà de Llobregat (https://mmaca.cat/).
o Taller de biologia al grup aula d’un dels grups d’alumnes guanyadors (https://www.exponensbiology.com/)

Nota: Al grup guanyador de cada categoria se li adjudicarà una de les tres activitats científiques anteriors, la qual la podran gaudir amb el grup classe de què formen part. En el cas que les persones participants dels vídeos fossin de classes diferents, s’haurà de formar un grup entre 20 – 25 alumnes.

• Un diploma en reconeixement a la seva participació.

Professorat:

L’equip docent responsable dels grups premiats rebrà:

• Un diploma en reconeixement a la seva tasca educativa.

Mencions

L’alumnat que hagi participat en els vídeos amb menció especial rebrà:

• Una entrada doble per visitar el museu de ciències CosmoCaixa de Barcelona combinada amb una sessió pel Planetari (https://cosmocaixa.org/ca/).

• Un diploma en reconeixement a la seva participació.

Centre educatiu i professorat responsable dels vídeos premiats rebran:

• Un diploma en reconeixement a la seva tasca educativa.

Pel que fa a l’alumnat que hagi participat en els vídeos finalistes rebrà un diploma en reconeixement a la seva participació.
Els vídeos guardonats amb Premis i Mencions es poden visionar a Recerca en Acció per tal que serveixin d’exemple a qualsevol persona interessada i alimentin la base de dades d’experiments del portal.

Organitzadors:

Amb el patrocini principal:

Amb el patrocini:

Amb el suport:

Amb la col·laboració:

Contacte Premsa

Miquel Àngel Guadalupe
Cap de Premsa
mguadalupe@fundaciorecerca.cat