Notícies | Sala de premsa

33 vídeos escolars sobre experiments científic passen a la final del concurs X(p)rimenta en una edició rècord de participació

24 mayo 2023 | Notícies, Sala de premsa

X(p)rimenta 2023 és una edició de rècord! Enguany s’hi han presentat 151 vídeos, un 47% més que en l’edició anterior. En total, hi han participat 499 alumnes i 76 docents de 74 centres educatius. Dels 151 vídeos, 23 corresponen a la categoria de primària; 92, a la de secundària; i 36, a la de batxillerat i cicles formatius. D’aquests treballs, el jurat ha seleccionat 33 vídeos finalistes.

Els vídeos premiats i guardonats s’anunciaran durant l’acte de lliurament dels premis i guardons. Aquest acte tindrà lloc el dimarts 6 de juny, a les 10.45 hores, a l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEBE) del Campus Diagonal-Besòs de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Els resultats finals es publicaran al portal web Recerca en Acció i els vídeos guardonats seran visibles al seu canal de YouTube.

Finalistes Categoria Primària

  • Dilatació dels gasos (Escola Joan Maragall, la Llagosta)
  • Llàntia de lava (CEE Iris, Sant Vicenç dels Horts)
  • Detectem vitamina C en substàncies (El Verger, Garcia)
  • La duresa de l’aigua (El Verger, Garcia)
  • Filtre d’aigua (Escola Enric Grau i Fontseré, Flix)
  • Flors de colors (Escola Enric Grau i Fontseré, Flix)
  • Torre de densitat (Escola Les Tereses, Vilanova i la Geltrú)
  • Plàstics ignífugs (Escola Baloo, Barcelona)
  • Plàstic biodegradable fet amb llet (Escola Baloo, Barcelona)
  • Tipus de plàstics i el seu reciclatge (Escola Baloo, Barcelona)
  • Electricitat amb llimones (Escola Prat de la Riba, Reus)

Finalistes Categoria Secundària

  • PH/Experimenta23 (IES la Ribera, Illes Balears)
  • Tensió superficial/bombolles (EDUCEM, Granollers)
  • Per què sonen els instruments (Institut Cendrassos, Figueres)
  • La putrefacció de les hamburgueses (FEDAC Salt, Salt)
  • Fem bioplàstic XPERIMENTA (Institut Pere Calders, Cerdanyola del Vallès)
  • Núvol dins d’una ampolla (Escola Betània Patmos, Barcelona)
  • Fem cianotípies! (Institut Roseta Mauri, Reus)
  • El color de les begudes! (IE Carles Capdevila, Balenyà)
  • Xperimenta amb farinetes (Institut de Celrà, Celrà)
  • La cambra fosca (Institut Martí Pous, Barcelona)
  • El pH de la peixera (IE Greda, Olot)

Finalistes Categoria Batxillerat i Cicles Formatius

  • L’equilibri químic. Experiment del Principi de Le Chatelier (Jesuïtes Casp-Sagrat Cor de Jesús, Barcelona)
  • Cercant l’ADN d’un plàtan (Institut Camarles, Camarles)
  • Factors que influeixen en la cinètica de les reaccions (Institut Camarles, Camarles)
  • Què és més eficaç, el gel hidroalcohòlic o el sabó de mans (Jesuïtes Casp-Sagrat Cor de Jesús, Barcelona)
  • El misteri de la clau (INS Cap Norfeu, Roses)
  • No diguis misto, digues coet! (Escola Pia de Sarrià-Calassanç, Barcelona)
  • La inèrcia amb una patata (INS Forat del Vent, Cerdanyola del Vallès)
  • La refracció de la llum (INS Cap Norfeu, Roses)
  • “Alquímica” (INS Pla de l’Estany, Banyoles)
  • Bacteris al iogurt (Institut Cirviànum, Torelló)
  • La fusió del gel (IES Manacor, Illes Balears)

Contacte Premsa

Miquel Àngel Guadalupe
Cap de Premsa
mguadalupe@fundaciorecerca.cat