Notícies | Sala de premsa

240 alumnes de primària participants al programa Petits Talents Científics presentaran els seus projectes de recerca al congrés científic ‘Encontres PTC’ el 23 de maig a CaixaForum Tarragona

21 mayo 2024 | Notícies, Sala de premsa

Per què tenim melic o grups sanguinis diferents? Per què quan corro respiro més ràpid? Tots els bessons son iguals? (projecte que explicaran, precisament, alumnes bessons)… Aquestes preguntes relacionades amb el cos humà són els títols dels projectes de recerca que 240 alumnes de 4t, 5è i 6è de primària de 7 centres tarragonins exposaran als Encontres de Petits Talents Científics, el dijous 23 de maig a CaixaForum Tarragona (C/ de Cristòfol Colom, 2, sessions a les 09.45 h i les 11.30 h). Els projectes són el resultat de la primera edició a Tarragona, aquest curs 2023-2024, de Petits Talents Científics (PTC), programa d’actualització científica i didàctica per al professorat de primària amb més de 10 anys de funcionament a Catalunya.

El programa està organitzat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), amb el suport de la Fundació “la Caixa” i la col·laboració del Centre de Recursos Pedagògics (CRP) de Tarragona, del Departament d’Educació de la Generalitat, entitat que certifica aquesta formació. PTC aporta al professorat eines pedagògiques i assessorament per crear itineraris d’investigació que permeten a l’alumnat fer petits projectes de recerca i pràctiques experimentals durant el curs, estimulant l’aprenentatge amb sentit, la curiositat, i el pensament crític, i que ara es presenten als Encontres de Petits Talents Científics.

PTC Tarragona ha tingut com a tema central la investigació del funcionament del cos humà, estudiant com portem a terme les nostres funcions vitals. Entre els temes d’estudi inclosos es troben el camí dels nutrients del menjar i com el cos els fa servir; el camí de la informació o com el cervell sap què està passant al nostre cos; i el camí de la informació genètica i els mecanismes que fan que ens semblem als pares.

El curs proporciona als mestres estratègies i recursos per poder dissenyar diferents periples d’investigació amb els seus alumnes en aquest àmbit temàtic, implicant-los en recerques autèntiques i fent que els nens i les nenes prenguin consciència i tinguin un millor coneixement sobre la salut personal i col·lectiva.

El centres escolars participants en aquesta primera edició han estat l’Escola Pax; l’Escola Serrallo i el Col·legi Mare Nostrum, tots tres de Tarragona; l’Escola Josep Nin, de Salomó; l’Escola Sant Bernat Calvó, de Vila-seca; l’Escola Guillem Fortuny, de Cambrils; i l’Escola Consol Ferré, d’Amposta. Des de 2013, PTC ha format 877 docents, amb la participació de 21.975 alumnes de 223 centres educatius d’arreu Catalunya a les diferents edicions locals realitzades (fins ara a Barcelona, Esplugues, l’Hospitalet de Llobregat i la Garrotxa).

Contacte Premsa

Miquel Àngel Guadalupe
Cap de Premsa
mguadalupe@fundaciorecerca.cat