Sala de premsa

Un miler de persones de 30 països suggereixen 23 grans temes que ajudaran a fixar les prioritats en recerca europees per al 2018

04 April 2017 | Sala de premsa

Què volen els europeus que investigui la ciència europea? Més de 1.000 ciutadans de totes les edats i extraccions socials, de 30 països europeus van treballar amb experts i “stakeholders” durant el 2016 per elaborar 23 grans temes que responen aquesta pregunta i que s’han lliurat a la Comissió Europea per ajudar-la a fixar les prioritats de la recerca europea a partir de 2018.

Les recomanacions, resultat de diferents consultes ciutadanes sobre visions i posteriors tallers sobre escenaris de futur de la ciència fetes l’any passat, han format part i culminen el projecte europeu Citizen and Multi-Actor Consultation on Horizon 2020 (CIMULACT), coordinat a Catalunya i l’Estat espanyol per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi).

L’objectiu de CIMULACT és impulsar una recerca europea basada en les visions de les persones i en temes i àrees científiques d’importància real per a la vida diària dels ciutadans. Per això, els seus resultats, plasmats en un informe de prop de 400 pàgines, s’han fet arribar oficialment a la Comissió Europea, per tal que els pugui aplicar al disseny de prioritats en finançament de nous projectes de recerca del programa Horizon 2020 a partir de 2018.

Els suggeriments de CIMULACT són fruit d’una metodologia de treball basada primer en una sèrie tallers ciutadans presencials paral·lels a tots els països participants, que van donar lloc a diferents visions. En posteriors trobades, i amb la col·laboració dels experts de les entitats sòcies del programa i una enquesta en línia, van acabar definint escenaris de recerca prioritaris i els 23 suggeriments concrets, que formen un acurat retrat robot d’allò que és avui una visió social europea de la ciència.

L’informe final del projecte explica la seva metodologia i classifica els suggeriments segons els gran reptes científics assumits actualment per la Unió Europea i també, i el que resulta més original, per popularitat entre els participants, en funció de la interpretació dels especialistes del programa sobre les dades de les diferents consultes ciutadanes.

Segons CIMULACT, els cinc escenaris més populars sobre els quals hauria de basar-se la recerca europea a partir de 2020 són, per ordre: la integració progressiva de l’home, a nivell de producció industrial i social, amb la natura per tal de preservar els ecosistemes per a les generacions futures; l’accés igualitari i holístic –adaptat a les realitats concretes de cada pacient– a la salut; la generalització de la medicina personalitzadacom a tractament de les malalties; la creació d’un sistema educatiu basat en el foment de l’esperit crític i la innovació i l’aprenentatge continu; i el consum intel·ligent i el desenvolupament de noves formes de producció sostenibles.

Contacte Premsa

Miquel Àngel Guadalupe
Cap de Premsa
mguadalupe@fundaciorecerca.cat