Notícies | Sala de premsa

Sant Cugat del Vallès ha rebut avui la distinció com a “Ciutat Einstein”, lliurada per l’FCRI

14 March 2023 | Notícies, Sala de premsa

Coincidint amb la data de naixement del cèlebre científic alemany Albert Einstein, avui fa 144 anys, l’alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mireia Ingla, ha rebut avui la distinció commemorativa com a “Ciutat Einstein” a mans del director general de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, Jordi Mas.

Durant el 2023, en commemoració del centenari de la visita del físic alemany a Catalunya, l’FCRI fa un reconeixement específic a aquelles localitats que van acollir-lo el 1923, lliurant als seus representants municipals les distincions “Ciutat Einstein”, una sèrie de plaques commemoratives de l’esdeveniment.

El 22 de febrer de 1923, Einstein arribava a Catalunya per impartir diverses conferències sobre la teoria de la relativitat. El va convidar la Mancomunitat de Catalunya per impulsar una comunitat científica moderna a Catalunya. Va estar-hi 8 dies al país, visitant 5 municipis: Barcelona, Poblet, l’Espluga de Francolí, Terrassa i Sant Cugat del Vallès.

Avui, 14 de març, Sant Cugat del Vallès rep aquesta distinció en record de la visita del científic al Monestir de Sant Cugat del Vallès el 24 de febrer de 1923, acompanyat pel president de la Mancomunitat de Catalunya, Josep Puig i Cadafalch.

El primer municipi a rebre la distinció com a “Ciutat Einstein” va ser l’Espluga de Francolí, el proppassat 25 de febrer, al igual que Terrassa, en la mateixa data, mentre que Barcelona ho va fer el 3 de març. Sant Cugat del Vallès l’ha rebuda avui i Vimbodí-Poblet ho farà el 30 de març, tancant el cicle.

L’FCRI celebra el centenari de la visita amb el portal “Einstein a Catalunya”, que permet reviure el seu dia a dia al país, el que va dir, el que va fer i el seu ressò públic fa un segle.

El web detalla l’itinerari del Premi Nobel a través d’un mapa interactiu que dona accés a les imatges i les notícies dels diaris de l’època, així com a altres documents contemporanis de la investigació històrica de l’efemèride. Amb un to divulgatiu, aquest portal apropa la figura d’Einstein i les seves aportacions científiques al públic més jove, i descriu el context en què es va emmarcar la visita del científic alemany a Catalunya.

Els usuaris podran trobar, per exemple, el menú signat per Einstein del sopar que li va oferir el dirigent polític Rafael Campalans. Un menú molt curiós ja que estava escrit en llatí i tots els plats tenien una referència a la teoria de la relativitat. També s’hi inclouen cartes escrites pel Premi Nobel, referències que Albert Einstein va fer sobre Catalunya i la ciutat de Barcelona, o els detalls de les factures de les flors que durant la visita va rebre la seva dona Elsa.

El portal compta, igualment, amb una agenda d’activitats relacionades amb el centenari de l’esdeveniment organitzades arreu Catalunya que es faran al llarg de l’any. Per donar a conèixer la figura del geni i posar en valor la seva visita a Catalunya, la web incorpora un joc de preguntes que s’enviarà a les escoles perquè els docents puguin treballar el tema a l’aula.

El material del web, reedició de l’original de 2013, prové de l’Arxiu Esteve Terradas de l’Institut d’Estudis Catalans; l’Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona; l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona; l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona; l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona de la Universitat Politècnica de Catalunya; la Biblioteca del Monestir de Poblet; l’Institut Cartogràfic de Catalunya; l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí; l’Ajuntament de Terrassa i la revista Quark.

L’FCRI ha dut a terme diferents accions relacionades amb la presència d’Einstein a Catalunya, com ara la realització el 2021, per a Turisme de Barcelona, de la “Ruta d’Einstein” (https://www.barcelonaturisme.com/wv3/ca/page/4237/ruta-d-einstein-.html) i la ruta “Einstein a Catalunya” (https://www.surtderecercapercatalunya.cat/einstein-catalunya/9), ubicada al seu portal de turisme científic, Surt de Recerca per Catalunya.

El proper 30 de març, l’FCRI organitza, juntament amb AstroBarcelona i amb la col·laboració de DivulCat, una taula rodona que porta per títol “Einstein a Catalunya, una efemèride singular”, en la qual una taula d’experts donaran resposta a diferents preguntes per satisfer la curiositat de les persones assistents.

Contacte Premsa

Miquel Àngel Guadalupe
Cap de Premsa
mguadalupe@fundaciorecerca.cat