Sala de premsa

La cosmòloga italiana Licia Verde guanya el Premi Nacional de Recerca 2018

21 December 2018 | Sala de premsa

El Govern de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) han guardonat la cosmòloga i astrofísica teòrica italiana Licia Verde, professora d’investigació ICREA a l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB), amb el Premi Nacional de Recerca 2018. Doctora en Ciències Físiques per la Universitat d’Edimburg (Regne Unit), la guardonada ha dut a terme troballes pioneres internacionalment sobre l’origen, composició, estructura i evolució de l’Univers que l’han convertida en una de les cosmòlogues menors de 50 anys més prominents del món.

El Premi Nacional de Recerca reconeix l’investigador/a que hagi contribuït recentment i de manera significativa internacionalment a l’avenç d’una disciplina científica en qualsevol dels seus àmbits: ciències humanes i socials, ciències de la vida i de la salut, enginyeries i tecnologia i ciències experimentals. El guardó, que té una dotació econòmica de 40.000 euros, distingeix enguany una investigadora del camp de la cosmologia i l’astrofísica teòrica que ha desenvolupat diferents eines revolucionàries d’anàlisi tant de l’estructura a gran escala de l’Univers com del fons còsmic de microones (radiació electromagnètica que omple la totalitat de l’Univers).

La recerca de Verde ha contribuït de forma decisiva per a entendre com es distribueixen la matèria i l’energia fosca a l’Univers. La premiada va jugar un paper fonamental en la interpretació de les dades del satèl·lit WMAP sobre el fons còsmic de microones, les quals són la base de la cosmologia moderna. Aquestes dades van mostrar amb precisió l’edat de l’Univers (13.700 milions d’anys) i que el 96% de l’Univers està format per matèria i energia fosques. Les seves contribucions s’apliquen també actualment a l’estudi de la natura quàntica de la física.

Els Premis Nacionals de Recerca també han guardonat, en la categoria de Talent Jove, Marc Güell, investigador principal del Grup de Recerca en Biologia Sintètica Translacional del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). El guardonat està especialitzat en edició gènica i biologia sintètica, disciplines aplicades a pacients en espera d’òrgans per transplantaments, i malalts amb acne o distròfia muscular. Aquest premi compta amb una dotació econòmica de 10.000 euros i reconeix els joves investigadors que en la seva trajectòria professional han destacat per la qualitat i excel·lència del seu treball.

La Fundació Pasqual Maragall per a la Recerca sobre l’Alzheimer, per la seva intensa i continuada promoció de la recerca en l’Alzheimer i els problemes cognitius de l’envelliment, ha resultat distingida en la categoria de Mecenatge Científic. El programa NanoEduca, de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Centre de Recursos Pedagògics Específics de Suport a la Innovació i la Recerca Educativa (CESIRE), del Departament d’Educació, per la seva tasca en la introducció de la nanociència i la nanotecnologia entre l’alumnat i professorat de secundària i batxillerat, ho ha estat en la categoria de Comunicació Científica; mentre que el Premi de Partenariat Publicoprivat en R+I recau en el Repsol-BSC Research Center (RBRC), de Repsol i el Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS).

Els Premis Nacionals de Recerca fomenten el reconeixement social de la ciència i l’activitat dels investigadors, mecenes, empresaris i comunicadors. El jurat, presidit per Antoni Esteve, president de l’FCRi, ha estat integrat per Mar Capeans, investigadora líder del Grup de Tecnologia de Detectors del Laboratori Europeu de Física de Partícules (CERN); Maria Àngela Vilallonga; catedràtica de Filologia Llatina a la Universitat de Girona (UdG) i vicepresidenta de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC); Roderic Guigó, coordinador del Programa de Bioinformàtica i Genòmica del Centre de Regulació Genòmica (CRG), professor de Bioinformàtica de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i Premi Nacional de Recerca 2017; Antonio Huerta, catedràtic de Matemàtica Aplicada a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i director de l’Institut Català de Recerca i Estudis Avançats (ICREA); Francesc Xavier Grau, secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya; i Joan Gómez Pallarès, director general de Recerca de la Generalitat de Catalunya. El secretari ha estat el director general de l’FCRi, Rafael Marín.

Vegeu CV guardonats

 

 

Contacte Premsa

Miquel Àngel Guadalupe
Cap de Premsa
mguadalupe@fundaciorecerca.cat