Sala de premsa

Grafits urbans – Dones pioneres en ciència i tecnologia

17 November 2017 | Sala de premsa

La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) vol fomentar les vocacions científiques entre els joves, i molt especialment, entre les noies. Apostem per augmentar definitivament l’accés de les dones a les carreres i al sistema de recerca. Per això, hem volgut volem retre homenatge i divulgar la història de 4 dones de diferents èpoques que han estat pioneres en ciència i la tecnologia. Quatre científiques que han marcat tendències. I ho fem fet amb un acte que, alhora, vol construir ponts entre ciència i art.

L’FCRi va organitzar ahir l’activitat Grafits urbans – Dones pioneres en ciència i tecnologia, que es va desenvolupar a partir de les 10.00 h, davant l’edifici de la Fundació (Pg. de Lluís Companys, 23, Barcelona, al costat de l’Arc de Triomf).

De les 11.00 h a les 17.00 h, l’artista plàstic Albert Penado “Penao” va pintar murals basats en grafits caricaturitzats dedicats a les científiques (d’esquerra a dreta a la fotografia): Marie Curie, Rajaâ Cherkaoui El Moursli; Peggy Whitson i Hedy Lamarr.

Les 4 pioneres

Marie Curie – Varsòvia (Polònia), 1869 / Passy (França), 1934

Marie Curie no només va ser la primera dona a rebre el premi Nobel, sinó que va ser la primera persona que va guanyar aquest reconeixement en dues disciplines diferents: física i química.

Pionera en els primers temps de l’estudi de les radiacions, va ser la primera a utilitzar el terme “radioactivitat”. El 1898 juntament amb el seu marit, van descobrir dos nous elements químics, el poloni (Po) que va anomenar així en honor al seu país de naixement i el radi (Ra).

Rajaâ Cherkaoui El Moursli – Salé (Marroc), 1954

Marie Curie va ser un referent perquè Rajaâ Cherkaoui El Moursli esdevingués una física nuclear de prestigi. Malgrat tots els obstacles, va poder anar a estudiar a França i fins i tot treballar a l’Organització Europea per a la Recerca Nuclear (CERN) a Suïssa.

El Moursli ha guanyat diversos premis per la seva contribució determinant en la descoberta del bosó de Higgs i és responsable del primer programa de mestratge en física mèdica a Marroc.

Peggy Whitson – Mount Ayr, Iowa (EUA), 1960

La bioquímica Peggy Whitson somiava de petita a ser astronauta. No només va acomplir el seu somni sinó que va ser la primera dona comandant de l’Estació Espacial Internacional (ISS).

En paraules seves “the view is just incredible. Being out there above the earth, I always think how delicate it looks. It gives me a fantastic appreciation of how this planet is one and we need to take care of it.”

Hedy Lamarr – Viena (Àustria), 1914 / Altamonte Springs, Florida (EUA), 2000

Hedy Lamarr va ser molt més que una famosa actriu de Hollywood. Inventora i enginyera implicada en la lluita contra el nazisme, va desenvolupar un sistema de comunicacions secret capaç d’emetre radiofreqüències aparentment aleatòries i que l’enemic no pogués interceptar.

Avui dia aquest sistema de codificació de transmissions s’utilitza en la tecnologia de posicionament per satèl·lits (GPS), els enllaços xifrats militars, les comunicacions de la llançadora espacial amb la Terra i en la tecnologia sense fil Wi-Fi.

Contacte Premsa

Miquel Àngel Guadalupe
Cap de Premsa
mguadalupe@fundaciorecerca.cat