Sala de premsa

Els Premis Nacionals de Recerca 2016 es lliuraran el 21 de març al TNC en un acte presidit per Carles Puigdemont

17 March 2017 | Sala de premsa

El Teatre Nacional de Catalunya (TNC) acollirà, el pròxim dimarts 21 de març a partir de les 19.30 horesl’acte de lliurament dels vint-i-setens Premis Nacionals de Recerca, corresponents a 2016.L’acte serà presidit per Carles Puigdemont, president de la Generalitat de Catalunya, i comptarà amb la intervenció d’Antoni Esteve, president de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi). Els Premis Nacionals de Recerca, organitzats per l’FCRi  el Govern de Catalunya, fomenten el reconeixement social de la ciència i l’activitat dels investigadors, mecenes, empresaris i comunicadors.

En aquesta 27a edició, els guardons han estat atorgats a Lluís Torner, director de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), Premi Nacional de Recerca;  Samuel Sánchez,  professor d’investigació ICREA a l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), Premi Nacional de Recerca al Talent Jove; el programa “Dinàmiks”, de Televisió de Catalunya, Premi Nacional de Comunicació Científica; la Fundació Bancària “la Caixa”, Premi Nacional de Mecenatge Científic; i al Centre Tecnològic de l’Aigua (Cetaqua), Premi Nacional al Partenariat Publicoprivat en R+I.

El Premi Nacional de Recerca reconeix l’investigador que hagi contribuït recentment i de manera significativa internacionalment a l’avenç d’una disciplina científica en qualsevol dels seus àmbits: ciències humanes i socials, ciències de la vida i de la salut, enginyeries i tecnologia i ciències experimentals. Té una dotació econòmica de 40.000 euros. El Premi Nacional de Recerca al Talent Jove compta amb una dotació econòmica de 10.000 euros i reconeix els joves investigadors que en la seva trajectòria professional han destacat per la qualitat i excel·lència del seu treball. Els Premis Nacionals de Comunicació Científica; de Mecenatge Científic; i al Partenariat Publicoprivat en R+I no tenen dotació econòmica. Tots els guardonats reben una figura de l’escultor Jordi Serra.

Els Premis Nacionals de Recerca fomenten el reconeixement social de la ciència i l’activitat dels investigadors, mecenes, empresaris i comunicadors. El jurat, presidit per Antoni Esteve, president de l’FCRi, ha estat integrat per Deborah Charlesworth, professora de Ciències Biològiques de la Universitat d’Edimburg, Escòcia (Gran Bretanya) i membre de la Royal Society; Mar Capeans, investigadora líder del Grup de Tecnologia de Detectors del Laboratori Europeu de Física de Partícules (CERN); Louise McNally, catedràtica de Lingüística i investigadora del Grup de Lingüística Formal (GliF) de la Universitat Pompeu Fabra (UPF); Ramon Gomis de Barberà, metge endocrinòleg de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) i professor de la Universitat de Barcelona (UB); Miguel Ángel Lagunas, director del Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC); Salvador Barberà, catedràtic del Departament d’Economia i Història Econòmica de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); Arcadi Navarro, secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya; i Francesc Subirada, director general de Recerca de la Generalitat de Catalunya. El secretari ha estat el director general de l’FCRi, Rafael Marín.

 

*A la finalització de l’acte s’oferirà una copa de vi cortesia de Denominació d’Origen Catalunya

 

RESUMS CURRICULARS GUARDONATS PREMIS NACIONALS DE RECERCA 2016

 

Lluís Torner, Premi Nacional de Recerca 2016

Nascut a Berga el 1961, Lluís Torner i Sabata és llicenciat en Ciències Físiques per la Universitat Autònoma de Barcelona, i doctor i catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya. Va concebre i desenvolupar l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), entitat que dirigeix des de la seva fundació el 2002, per portar a terme recerca bàsica i aplicada en fotònica, disciplina científica que estudia la generació, el control, la detecció i l’aprofitament pràctic de les d’ones i partícules de llum o fotons. Torner combina una carrera científica pionera mundialment en fotònica relacionada amb les tecnologies de la informació (és un dels científics més citats del  món en la seva especialitat) amb una sòlida trajectòria com a líder d’equips i gestor de recerca d’excel·lència.

Sota la direcció de Torner, l’ICFO ha esdevingut  un centre de referència  global en recerca de frontera en fotònica i en les seves nombroses aplicacions a diverses àrees de la biomedicina, les energies renovables, la nanotecnologia, el grafè,  les tecnologies quàntiques i les tecnologies de la informació. Torner assessora múltiples institucions nacionals i internacionals en àmbits de recerca i innovació, com ara la Comissió Europea on ha format part del Future and Emerging Technologies Advisory Board i actualment de l’equip d’alts experts que dissenya el programa europeu Quantum Flagship, dotat amb 1.000 milions d’euros.

Samuel Sánchez Ordóñez, Premi Nacional de Recerca al Talent Jove 2016

Samuel Sánchez Ordóñez (Terrassa, 1980) és llicenciat i doctor en Química per la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment és professor d’investigació ICREA a l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), on lidera el grup de recerca denominat “Smart nano-bio-devices”. Ha investigat a entitats internacionals com ara  la Universitat de Twente (Holanda); al Japó, a l’International Center for Young Scientists i l’Institute for Materials Science; i a Alemanya, al Leibniz Institute for Solid State and Materials Research de Dresden, on va ser líder d’un grup de recerca als 29 anys, i al Max Planck Institute for Intelligent Systems a Stuttgart.

Sánchez Ordóñez és líder mundial en el desenvolupament de nanomotors i nanorobots autopropulsats, ginys amb unes dimensions d’entre 50 nanòmetres i 50 micres, capaços de portar a terme aplicacions mèdiques com ara l’adreçament i alliberament de fàrmacs a l’organisme (destinats, per exemple, a tractar cèl·lules tumorals) i mediambientals, com la lluita contra les marees negres i altres aplicacions contra contaminants. Ha publicat més de 100 articles i ha registrat amb el seu grup actual 4 patents.

“Dinàmiks”, de Televisió de Catalunya, Premi Nacional de Comunicació Científica 2016

“Dinàmiks” és un programa d’entreteniment i divulgació científica de Televisió de Catalunya (Canal Super3) que, des de 2013, fomenta l’interès del públic infantil per la ciència, contribuint, amb una imatge moderna, informal i juvenil, a trencar estereotips sobre la figura i l’activitat dels científics. Presentat pel físic i divulgador Dani Jiménez, ha contribuït a sorprendre i motivar sobre la ciència els nens i nenes de 6 a 12 anys, mostrant la faceta més propera i atractiva de l’activitat científica.

Fundació Bancària “la Caixa”, Premi Nacional de Mecenatge Científic 2016

La Fundació Bancària “la Caixa” (1904) és la primera entitat privada del seu tipus a Catalunya i a l’Estat espanyol, la segona d’Europa i la setena al món en filantropia científica. El 2016 va dedicar 26 milions d’euros a mecenatge científic a Catalunya, adreçat a 47 entitats, entre les quals hi ha totes les universitats i més de la meitat dels centres CERCA. De 2010 a 2016, va destinar 130 milions d’euros a accions de mecenatge per 60 entitats catalanes. Entre els seus exemples de mecenatge científic a Catalunya, centrats fonamentalment en l’àmbit de la salut i les ciències de la vida, destaquen IrsiCaixa o ISGlobal; i projectes com ara RecerCaixa o CaixaImpulse.

Centre Tecnològic de l’Aigua (Cetaqua), Premi Nacional al Partenariat Publicoprivat en R+I

El Centre Tecnològic de l’Aigua (Cetaqua) és una fundació privada creada el 2007 per Aigües de Barcelona, el Consell Superior d’Investigacions Científiques i la Universitat Politècnica de Catalunya. D’ençà, ha estat un model pioner per al desenvolupament de tecnologies i solucions en el cicle de l’aigua, tant a nivell estatal com internacional. Actualment, porta a terme 50 projectes de recerca, tant de finançament privat com públic, en matèries com ara la gestió de recursos hídrics i la reutilització; la qualitat de l’aigua; i les solucions intel·ligents per aquest sector. Té un pressupost anual de gairebé 7 milions d’euros, el 85% de finançament privat. Enguany, disposa d’un equip de 40 investigadors i 18 col·laboradors.

 

Contacte Premsa

Miquel Àngel Guadalupe
Cap de Premsa
mguadalupe@fundaciorecerca.cat