Sala de premsa

El concurs X(p)rimenta premia els millors vídeos sobre ciències dels escolars catalans del curs 2017-2018

21 June 2018 | Sala de premsa

Els millors 13 vídeos sobre experiments científics (3 guardonats i 10 mencions especials) produïts per escolars catalans i seleccionats entre un total de 94 treballs de centres catalans de primària, secundària i batxillerat/cicles formatius van rebre ahir els premis del concurs audiovisual X(p)rimenta al Campus del Baix Llobregat de la UPC. La iniciativa, que arriba a la seva vuitena edició, l’organitza la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) i l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) amb el patrocini de Turalcat (Confederació del Turisme Rural i l’Agroturisme de Catalunya).

Els vídeos premiats –produïts per grups de 2 a 5 alumnes més un professor i amb una durada de 3 minuts– mostren aspectes relacionats principalment amb la física i la química, mitjançant experiments senzills sobre la tensió superficial i els fluids no newtonians -la viscositat dels quals varia en funció de la temperatura i la tensió- en el cas dels guardonats de primària i ESO, i de la determinació del ferro present als cereals, pel que fa al guanyador en batxillerat/cicles formatius. Els vídeos d’ X(p)rimenta són el resultat de la col·laboració entre alumnes i professors interessats a  comunicar experiments que divulguin principis científics o tecnològics interessants curricularment.

Els treballs guardonats i els que han rebut una menció especial, es poden visionar a Recerca en Acció, portal de divulgació científica de l’FCRi que disposa de més de 140 vídeos científics integrats a la base de dades de la secció ‘Experimenta’. Els guardons constaran, pels alumnes, en diferents activitats ofertes per l’Associació per a la Difusió del Coneixement Científic Pendulum; el Museu de les Matemàtiques de Catalunya (MMACA) a Cornellà de Llobregat; i el Zoo de Barcelona.

Per als docents responsables de cada grup premiat, els socis de Turalcat, Confederació del Turisme Rural i l’Agroturisme de Catalunya, ofereixen un val per a dues persones per a efectuar una estada de cap de setmana a un dels següents allotjaments: Cal Pastor (les Garrigues), la Torre d’en Bofill (Bages) i Casa Roca (Pallars Jussà). Turalcat aplega actualment 500 allotjaments arreu Catalunya i treballa per fomentar un turisme responsable i sostenible al nostre país.

X(p)rimenta 2018 compta amb el patrocini de Turalcat i amb el suport de Pendulum, el Museu de les Matemàtiques de Catalunya (MMACA), el Zoo de Barcelona i els Centres Científics i Tecnològics de la Universitat de Barcelona (CCiTUB). El concurs disposa també de la col·laboració del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, d’Obra Social “la Caixa”, del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), de l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (Universitat Politècnica de Catalunya) i de Physics!

L’acte de lliurament dels premis va incloure una sessió d’experiments en directe protagonitzada per Víctor Grau, professor de Didàctica de les Ciències de la Universitat de Vic-Central de Catalunya i impulsor de Physics!, i una posterior visita a Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial (EETAC-UPC).

Vídeos i centres premiats:

 

Contacte Premsa

Miquel Àngel Guadalupe
Cap de Premsa
mguadalupe@fundaciorecerca.cat