Ley de cookies Aquest lloc web utilitza galetes i tecnologies semblants. Si continua navegant pel lloc web, voldrà dir que n’accepta l’ús. Veure més

Sala de premsa

L’EspaiCiència, una experiència immersiva en la recerca per atraure els joves, especialment les noies, a les carreres STEAM
L’EspaiCiència, una experiència immersiva en la recerca per atraure els joves, especialment les noies, a les carreres STEAM

La faceta atractiva i motivadora de la ciència i dels investigadors torna al Saló de l'Ensenyament del 20 al 24 de març amb l’EspaiCiència, iniciativa organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi), en col·laboració amb Fira de Barcelona. Aquest espai (Annex Palau 2) mostrarà en directe la ciència que es fa a Catalunya, explicada d’una manera pràctica, atractiva i propera al jovent, amb l’objectiu d’atraure els joves, i especialment les noies, vers la ciència i fomentar les vocacions científiques i tecnològiques cap a les carreres STEAM (sigles angleses de ciència, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques).

Aquest espai de divulgació científica per a joves de 15 a 18 anys, que compleix 11 anys de vida, integrarà diferents universitats, centres de recerca, empreses i d'altres entitats catalanes vinculades a la ciència, que oferiran un programa continu d'activitats divulgatives i experiments científics lúdics i interactius. En aquesta edició del Saló de l’Ensenyament, es torna a proposar un recinte d’activitat immersiva, per tal de donar protagonisme a les activitats proposades, potenciant la fascinació i creant un espai multidisciplinari amb molts pols d’atenció.

L’EspaiCiència es planteja com una eina per als joves estudiants d'ESO i batxillerat que han de decidir el seu futur professional, per tal que puguin tenir un primer contacte pràctic amb el món de la ciència i la tecnologia que els encoratgi per encaminar el seu futur professional cap l’àmbit STEAM. L’FCRi, seguint el seu programa de promoció de les dones al món científic i foment de les vocacions STEAM de les noies, “Dones i Ciència”, exposarà a l’EspaiCiència la mostra “Grafits urbans, dones pioneres en ciència i tecnologia” que reivindica el paper estratègic actual de les dones a la ciència.

Integrada per quatre grafits de 2 metres d’alçada, obra de l’artista professional Albert Penado “Penao”, que formaran un ampli photocall a disposició dels visitants, aquesta iniciativa ret homenatge i divulga la història de 4 dones de diferents èpoques que han estat pioneres en ciència i tecnologia: Marie Curie, Hedy Lamarr, Peggy Whitson i Rajaâ Cherkaoui El Moursli. L’EspaiCiència inclourà, igualment, un segon espai per a fotografies i selfies on els visitants es podran fotografiar amb una figura en cartró ploma de Marie Curie a mida real. Com en d’anteriors edicions, el físic i divulgador científic Dani Jiménez, col·laborador de TV3 i TVE, protagonitzarà diferents espectacles amb experiments científics en directe en horari de matins.

Joc de turisme científic de l’FCRi

L’FCRi proposa també a l’EspaiCiència el seu “Joc de turisme científic”, una plataforma de joc en línia on els participants hauran de contestar 7 preguntes amb 4 possibilitats de respostes a qüestions relacionades amb destinacions amb rerefons científic d’arreu Catalunya. Dimecres 20, dijous 21 i divendres 22 de març, s’organitzaran 3 partides en directe per dia. Tots els participants rebran com a obsequi una motxilla i els guanyadors obtindran un lot de marxandatge de l’empresa HP. Un cop finalitzat el certamen, la persona guanyadora de les 9 partides fetes, amb major puntuació per nombre de respostes i velocitat, obtindrà una impressora fotogràfica HP Sprocket 100.

A l’hora d’animar la participació, s’oferirà de nou el “Passaport Científic”’, un petit carnet que segellen els diferents expositors als visitants i, un cop completat, recorreguts com a mínim 5 estands, i lliurat a l’espai de l’FCRi, permet gaudir d’un obsequi.

Relació d’expositors 2019

• Universitat de Barcelona (UB)
• Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB UPC)
• Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT UPC)
• Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC)
• Obicex
• HP
• CSIC
• Fundació Naturgy
• MAGMA, Associació per Promoure la Recerca Jove
• EntresD
• Espai compartit: CTTC, IBEC, CRM, CESICAT, UPC
• Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi)

14 de març de 2019
Barcelona