COM ARRIBAR-HI

  • c/ Lluís Solé i Sabarís, s/n, 08028, Barcelona
Del 13 NOV
Al 17 NOV

Què investiguem en ciències de la terra?


  • Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC)
  • 10:00h a 12:00h
  • Màxim alumnes admesos per a participar en aquesta proposta de l'ICTJA-CSIC per dia: 30 (1 classe). Aquests es dividiran al seu torn en 2 grups de 15 alumnes (cada subgrup ha d'estar acompanyat de, c om a mínim, 1 professor). 15 alumnes realitzaran un taller acompanyats pel corresponent professor mentre la resta (un altre grup de 15) realitza en paral·lel un altre dels tallers oferts en aquesta proposta. Per raons logístiques, dels 6 tallers detallats en aquesta proposta, només se'n faran 4 per dia amb caràcter rotatori.

  • http://www.ictja.csic.es

Tipus d'activitat: Tallers i cursos
Tipus de públic: Estudiants ESO, Batxillerat i Cicles formatius
Orientat: Grups
Activitat adherida a la campanya del passaport científic

Més informació Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC)
Laura Valls
934426576
lvalls@dicat.csic.es
Necessita reserva Jordi Cortés (Institut de Ciències de la Terra, Jaume Almera, ICTJA-CSIC)
jcortes@ictja.csic.es
93 409 54 10

10.00-14.00

Ponents - Investigadors de l'ICTJA-CSIC

Xerrada de benvinguda per presentar als assistents la investigació que es desenvolupa a l'Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera del CSIC (ICTJA-CSIC). Presenta: José Luís Fernández Turiel.

Taller 1. Com s'investiga en els laboratoris de ciències de la terra? La recerca en Ciències de la Terra requereix la caracterització dels diversos materials geològics, amb diferents tipus d'infraestructures científiques. En aquest taller es mostraran com funcionen les diverses tècniques analítiques i aparells amb els quals es fa la investigació en els laboratoris de l'ICTJA-CSIC. A càrrec de: Marta Rejas

Taller 2. Explorant el subsòl: sondejos científics i sondes geofísiques. Repassem alguns de les grans aportacions de la perforació científica de la Terra amb rèpliques de les mostres de roques del subsòl obtingudes en diferents punts del planeta en projectes científics internacionals d'exploració del subsòl. També veurem com investiguem el nostre subsòl en un sondeig de més de 200 metres. Examinarem mostres de roca en el nostre laboratori i analitzarem el significat dels diferents tipus de roca que trobem durant la perforació del sondeig per reconstruir la història geològica. Analitzarem els aqüífers, falles i l'edat de les roques, des del Paleozoic al Quaternari. A càrrec de: Maria José Jurado / Jordi Mora.

Taller 3. Retorn al futur: pistes del passat en els registres sedimentaris. Els últims informes del Panell Intergovernamental del Canvi Climàtic (IPCC) posen de manifest la clara empremta dels humans en l'evolució climàtica de la Terra. Davant d'aquesta situació, una de les tasques dels científics és investigar els ecosistemes del passat i les crisis climàtiques que s'han produït per veure quin pot ser l'evolució futura. Els sediments dels fons dels llacs i de la mar contenen dades molt valuoses que permeten reconstruir de manera molt precisa l'evolució del clima. A més, a través de fòssils de mida microscòpica conservats en aquests registres, podem conèixer l'ambient del passat i els factors que han fet que canviï al llarg del temps. A càrrec de: Santiago Giralt / Encarni Montoya

Taller 4. Com s’enregistren els terratrèmols? Es tracta d'una introducció al món de la sismologia focalitzada en el seu element fonamental: els registres obtinguts mitjançant sismòmetres. Es farà un breu introducció als principals conceptes de la sismologia, veurem els mecanismes interns d'un sismòmetre i analitzarem les dades sísmiques que rebem en temps real. A càrrec de: Jordi Díaz / Pilar Sánchez Sánchez-Pastor

Taller 5. Augmented Reality Sandbox. Evolució del Relleu de la Terra. Mitjançant un dispositiu de realitat augmentada, la topografia d'una caixa de sorra es combina amb un model de flux d'aigua virtual, podràs entendre l'evolució del relleu de la Terra que va resultar de la tectònica de plaques i de l'erosió: 1. Modificar amb les mans la superfície d'una caixa de sorra, simulant el moviment de plaques tectòniques o l'erupció d'un volcà. 2. Provoca pluja virtual sobre el relleu creat. 3. Pensa on es concentra l'erosió i la sedimentació produïdes per l'aigua. A càrrec de: Daniel García-Castellanos / Ángel Valverde.

Taller 6. ¡Terra de volcans! El taller desenvoluparà els conceptes bàsics del funcionament dels volcans i els seus productes. Es mostrarà a petita escala com funcionen els volcans i els participants podran mirar, tocar i preguntar sobre una important quantitat de roques associades a les zones volcàniques. També podran viure l'efecte dels gasos de l'interior de la Terra en la dinàmica volcànica, fer un model d'erupció de colada de lava i observar com influència la densitat en la pujada del magma des de l'interior de la Terra. A càrrec de: Adelina Geyer.                            

Lloc: Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera (CSIC). c/ Lluís Solé i Sabarís, s/n. 08028 Barcelona.

Contacte: Jordi Cortés, jcortes@ictja.csic.es / 93 409 54 10.

Organitza

201610115210_logoCSICg.jpg

Patrocinat per

Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT), Ministerio de Economía, Industria y Competitividad

Col·labora