Petits talents científics 2016-2017


Programa d'actualització científica per a mestres d'educació infantil i primària

El programa Petits talents científics vol fomentar l’experimentació, la indagació i la descoberta en l’aprenentatge de les ciències de l’alumnat d'educació infantil i primària. L’objectiu d’aquesta proposta és proporcionar als centres educatius un seguit de recursos i orientacions pedagògiques que ajudin els mestres a implantar metodologies més participatives i creatives a l'aula i que permetin la realització de petits treballs de recerca i de pràctiques experimentals per part de l'alumnat.

A qui s’adreça?

Petits talents científics s'adreça als docents d'educació infantil i primària dels centres educatius sostinguts amb fons públics de Barcelona.

Amb l'objectiu d'afavorir el treball cooperatiu entre l'equip de mestres de la mateixa escola, es prioritzaran les demandes d'aquells centres que inscriguin dos dels seus docents.

Què s'ofereix?

- Cursos d'aplicació de metodologia científica, on s'actualitzaran els coneixements científics dels assistents alhora que s'exposaran propostes d'experiments que els i les mestres podran dur a terme fàcilment a l'aula. Es tindrà especial cura dels aspectes metodològics i didàctics per tal que els continguts científics quedin ben inserits dins un esquema pedagògic coherent. Cursos de 20 hores de formació reconeguts pel Consorci d'Educació de Barcelona.

- Encontres de Petits Talents Científics, com a cloenda dels cursos, que es realitzaran a CosmoCaixa, per tal que les escoles mostrin els projectes elaborats i puguin intercanviar vivències. 

- Xerrada-Taller sobre ciència adreçada al claustre de professorat per compartir la metodologia i els objectius de Petits talents científics que podran sol·licitar els centres educatius dels mestres participants.

Enguany, es realitzarà una sessió informativa per als docents interessats el dijous 22 de setembre de 2016, a les 18 h, a la sala d’actes de l’Institut Municipal d’Educació (IMEB), plaça d’Espanya, 5. Per confirmar l'assistència a la sessió informativa, cal adreçar-se a imebatencio@bcn.cat, indicant nom i cognoms, correu electrònic, nivell i centre educatiu o bé trucar al 934 023 663.

Programa dels cursos 2016-2017

Segon cicle d’educació infantil i cicle inicial d’educació primària

"Espais de ciència, possibilitats i límits" 

L'objectiu d’aquest curs és compartir amb els centres educatius un seguit de recursos i orientacions per a promoure experiències positives d’aprenentatge i acostament a la ciència a través de la implementació de l’organització de l’aula en espais de
ciència. Quines característiques han de tenir les propostes?, quins materials?, quins processos d’aprenentatge ens interessa que passin?, quin hauria de ser el nostre paper com adults?

Abordarem aquests i altres dubtes de manera distesa a partir de l’anàlisi d’experiències existents i dels propis neguits. Sobre aquestes temàtiques durem a terme les següents sessions:

• Espais de ciència, sí, però com!
• Dissabte a Manresa. Sessió de 4 hores.
   - El Lab 0_6, un espai de ciència per infants que investiguen.
   - De què parlem quan parlem d’experimentació?
• Quines preguntes són investigables?
• El paper de l’adult en un espai de ciència.
• Sessió d’assessorament i seguiment de les experiències que es desenvolupin a les aules.
• Presentació dels projectes realitzats pels docents i intercanvi d’experiències.

La coordinació del curs és a càrrec de Conxita Márquez  (Departament de Didàctica de la Matemàtica i les Ciències Experimentals, UAB) i Montserrat Pedreira (directora de Grau en Educació Infantil, Fundació Universitària del Bages). 

Calendari: les sessions tindran lloc el dimecres 19 d’octubre, el dissabte 5 de novembre i els dimecres 23 de novembre de 2016, 18 de gener, 1 de febrer i 15 de març de 2017. Horari: de 18 a 20 h. Excepte dissabte 5/11/16 de 9.30 a les 13.30 h.
Llocs: Institut d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona (Plaça d’Espanya, 5), Lab 0_6 d’Educació Infantil de la Facultat de Ciències Socials de Manresa (UVic-UCC) (Av. Bases de Manresa, 1) i al Museu Blau (c. de Leonardo Da Vinci, 4).

Es clourà el curs amb un Encontre d’experiències que tindrà lloc a CosmoCaixa (Isaac Newton, 26) el 28 de març de 2017 on l’alumnat dels centres participants podrà gaudir d’un espectacle elaborat a partir dels projectes realitzats a les escoles.

Cicles mitjà i superior d’educació primària

"Com funciona el cos humà?" 

El tema central del curs serà el funcionament del cos humà i se centrarà en conèixer com funcionen diferents sistemes bàsics que formen el nostre organisme, com ara els sistemes respiratori, circulatori, digestiu i nerviós. L’objectiu serà no només entendre quin conjunt de funcionalitats desenvolupa cada sistema, sinó també veure com s’interrelacionen entre si. Es construiran models per a representar-ne les funcions i es treballarà com aconseguir que els infants assoleixin un aprenentatge significatiu mitjançant l’experimentació i la indagació.

Sobre aquest tema durem a terme les següents sessions:

• Dues sessions de caire metodològic.
• Tres sessions sobre continguts i experiments senzills aplicables a l’aula.
• Una sessió de construcció de maquetes com a recurs pedagògic.

Els docents seran Jordi Martí i Arnau Amat (professors de Didàctica de les Ciències de la Universitat de Vic), Antoni Trilla (metge, cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Clínic i Provincial de Barcelona) i Marcel Costa
(biòleg i professor de secundària a l’Institut Obert de Catalunya).

Calendari: les sessions tindran lloc els dimarts 18 i 25 d’octubre, 15 i 22 de novembre de 2016 i 10 de gener i 7 de febrer de 2017. Horari: de 18 a 20 h.
Lloc: Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, passeig Lluís Companys 23, Barcelona.

El curs finalitzarà amb els Encontres d’experiències que es realitzaran el 21 i el 24 de març de 2017, a CosmoCaixa (Isaac Newton, 26). Els Encontres consistiran en diferents congressos científics en els quals l’alumnat presentarà els projectes realitzats, i en un seguit d’activitats participatives per als alumnes assistents.

Presentació del programa

Es farà una sessió informativa per els docents interessats el dia 15 d'octubre a les 18 h, a la sala d'actes de l'Institut Municipal d'Educació IMEB, plaça d'Espanya, 5.

Organització 

Institut d'Educació de l'Ajuntament de Barcelona

Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació

EduCaixa- Obra Social “la Caixa”

Col·laboració

Consorci d’Educació de Barcelona

Lab 0_6 d’Educació Infantil de la Facultat de Ciències Socials de Manresa (UVic-UCC)

Museu Blau, Nat-Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Informació i inscripcions 

Inscripció del 12 al 28 de setembre de 2016 en aquest enllaç. La inscripció als cursos i la participació en el programa és gratuïta. 

Edicions anteriors 

3a edició Programa Petits Talents Científics

2a edició Programa Petits Talents Científics

1a edició Programa Petits Talents Científics

 

  

 

 

Organització
Institut d'Educació de l'Ajuntament de Barcelona
Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació
Obra Social "la Caixa"
Col•laboració
Consorci d'Educació de Barcelona
CESIRE àmbit científic i medi CDEC. Departament d'Ensenyament. Generalitat de Catalunya.
Museu Blau, Nat-Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Informació i inscripcions
Per inscriure's al programa Petits Talents Científics cal adreçar-se a <a@bcn.cat,">ptc@bcn.cat, indicant nom i cognoms, correu electrònic, nivell i centre educatiu Més informació de la proposta a www.bcn.cat/educacio, www.fundaciorecerca.cat i http://www.educaixa.com/

Entitats relacionades amb FCRi